GO

 

Har du sett rovdyr i sommer?

Husk å registrere din observasjon av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv i rapportsystemet for store rovdyr hos Rovdata.

Har du sett rovdyr i sommer?
Binne fotografert i Våler kommune i Hedmark og lagt inn i rapportsystemet i slutten av mai i år. Foto © Trond Burud

Det samme gjelder for spor og andre sportegn etter disse artene som du kommer over i din vandring i naturen i sommer.

– Når du deler din observasjon med oss, så bidrar du til at vi får mer kunnskap om disse artene og hvor de lever i Norge. Ditt bidrag teller! sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Du kan enkelt dele din observasjon ved å besøke vår hjemmeside www.rovdata.no eller ved å laste ned vår app for smarttelefoner. Rovdata-appen kan lastes ned gratis fra App Store og Google Play. (les mer)

Styrker bestandstallene

Noen av observasjonene som blir lagt inn bidrar til å styrke nøyaktigheten i bestandstallene for disse artene, som Rovdata har ansvaret for å utarbeide.

– Alle observasjoner som gir informasjon om at det er født valper er viktig informasjon i dagens overvåking, fordi metodene i stor grad er konsentrert mot å registrere hvor mange kull med valper som er født hvert år, sier Kjørstad.

Slike observasjoner bør også meldes inn til Statens naturoppsyn (SNO) per telefon, slik at de kan følges opp i felt så fort som mulig.

Mer enn to observasjoner per dag

Rovdatas rapportsystem for store rovdyr har vært i drift i nesten 20 måneder, og per i dag er det lagt inn omtrent 1 350 ulike observasjoner av rovdyrene fra hele landet.

– Det vil si at det i gjennomsnitt er lagt inn litt over 2 observasjoner per dag siden systemet ble satt i drift. Dette er vi veldig godt fornøyd med! Systemet er fortsatt forholdsvis nytt og foreløpig ikke så godt kjent blant publikum, og målet er at stadig flere vil legge inn deres observasjoner i tiden framover, sier Kjørstad.

De fleste observasjonene av de store rovdyrene, eller spor og sportegn etter dem, er naturlig nok gjort på vinteren når snøen kan avsløre hvor dyr har gått og hva de har foretatt seg.

Stort og åpent fotoarkiv

I rapportsystemet er det også mulig å legge inn egne foto som er tatt i tilknytning til observasjonen. Dette kan være foto av sporavtrykk, av selve rovdyret, av ekskrementer og lignende.

Det er lagt inn nesten 700 ulike bilder i rapportsystemet. Disse bildene er åpne for alle å se, og fotoarkivet er blitt en god kunnskapsbase som kan hjelpe publikum til for eksempel å bestemme sporavtrykk av et dyr til riktig art. Det er også lagt inn en god del bilder av artene. Over halvparten av bildene er tatt av gaupe, men det er også flere foto av alle de andre tre artene i arkivet.

– Når du tar bilde av et fotavtrykk etter rovdyrene, så pass på at du får med noe på bildet, for eksempel en fyrstikkeske, kniv, snusboks eller lignende som forteller noe om størrelsen til avtrykket, oppfordrer Kjørstad.

Du kan legge inn en observasjon i rapportsystemet her.

Fakta om rapportsystemet:

  • Alle kan legge inn observasjoner av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv, eller spor etter disse, på www.rovdata.no eller ved å bruke Rovdata-appen for smarttelefoner.
  • Observasjonene er tilgjengelig for alle.
  • Sårbare data blir unntatt fra offentligheten, som for eksempel observasjoner av jervehi.
  • I publikumsløsningen kan du blant annet se hvor observasjoner er gjort, av hvilke arter, om det gjelder en synsobservasjon eller spor, hvem som har lagt dem inn og så videre.
  • Statens naturoppsyn (SNO) har ansvaret for å følge opp og vurdere observasjoner av rovvilt i Norge.
  • Rovdata leverer overvåkingsdata og bestandstall for gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn til forvaltning, media og publikum.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata