GO

 

Samler rovdyrovervåkinga i Skandinavia

Felles og bedre metoder vil gi sikrere bestandstall og gjøre det enklere å sammenstille overvåkingsdata fra Norge og Sverige. Fra og med neste år kommer felles skandinaviske rapporter for artene gaupe og jerv.

Samler rovdyrovervåkinga i Skandinavia
Gaupespor © Bjørn Pettersen/SNO

– Både Norge og Sverige ønsker en mer enhetlig datainnsamling for de største rovdyrene i Skandinavia. Rovdyrene lever uavhengig av landegrensene og det er da naturlig med en overvåking som ser bestandene under ett. Dette er også noe som vil bedre presisjonen i forvaltningen av artene, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Gaupe og jerv først ut

Direktoratet for naturforvaltning (DN) og Naturvårdsverket (NV) nedsatte i mars i år to arbeidsgrupper med eksperter fra Norge og Sverige som skulle utarbeide forslag til felles og bedre metoder for overvåking av artene gaupe og jerv.

Arbeidsgruppene har blant annet fokusert på å ta vare på det som fungerer, tatt hensyn til nåværende roller og organisering av overvåkingsarbeidet, og ikke minst på å lære av hverandres feil. En viktig del av oppdraget er at overvåkingsmetodene som blir foreslått skal medvirke til å øke og synliggjøre lokal deltakelse i registreringsarbeidet.

– Det skal gjøres et tilsvarende arbeid for artene brunbjørn, ulv og kongeørn, og målet er at arbeidet startes for en eller flere av disse artene i løpet av 2013, sier Kjørstad.

Mange gode innspill

Denne uka ble arbeidsgruppenes arbeid og vurderinger presentert på et seminar som samlet cirka 60 personer fra forvaltning, forskning og ulike organisasjoner med erfaring og kunnskap på fagområdet. Målsettingen var å få diskusjoner og innspill til gruppenes videre arbeid.

– Det har vært meget viktig for arbeidsgruppene å få innspill både fra fagpersoner og publikum underveis i arbeidet. De som har ønsket det har hatt anledning til å komme med synspunkter og forslag til hvordan overvåkingen skal utføres også gjennom en web-basert løsning på Rovdatas hjemmeside, og mange har benyttet seg av denne muligheten både fra Norge og Sverige, sier Kjørstad.

Arbeidsgruppenes rapport skal leveres 1. september til Direktoratet for naturforvaltning og Naturvårdsverket, som i fellesskap vil ta de endelige beslutningene om hvordan det framtidige overvåkingssystemet skal bli. Målsettingen at overvåkingen av gaupe og jerv skal gjennomføres med felles metoder og felles rapportering fra 2013.

Felles skandinavisk database

Det norsk-svenske samarbeidet omfatter også felles lagring av data om de store rovdyrene i Rovbasen, som er databasen som blir benyttet til lagring av overvåkingsdata i Norge i dag.

– Rovbasen vil stegvis bli tatt i bruk i Sverige til å lagre informasjon om rovdyrene. En felles datalagring vil lette arbeidet med sammenstilling og rapportering av overvåkingsdata på skandinavisk nivå, forklarer Magnus Kristoffersson i Naturvårdsverket.

Rovbasen er åpen for publikum, og det aller meste av data i basen kan på en enkel måte letes fram av alle som har interesse for det. (lenke til Rovbasen).

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata