GO

 

Jobber for felles overvåking

To arbeidsgrupper har startet arbeidet med å utvikle felles og bedre overvåkingsmetoder på gaupe og jerv i Norge og Sverige. Målet er en felles rapportering av bestandsdata om artene.

Jobber for felles overvåking
Møte i arbeidsgruppen for gaupe Foto © Vincenzo Gervasi

– Rovviltartene gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn beveger seg uavhengig av landegrensene i Norge og Sverige. Da er det fornuftig og naturlig med en overvåking av artene som tar hensyn til dette og som gir et helhetsbilde av bestandene på skandinavisk nivå, sier Magnus Kristoffersson, prosjektleder hos Naturvårdsverket.

Og først ut i dette arbeidet er artene gaupe og jerv.

– Like metoder på begge sider av grensene vil gjøre det lettere å sammenstille dataene mellom landene, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Ser på dagens metoder

De to arbeidsgruppene, som er nedsatt i fellesskap av Direktoratet for naturforvaltning (DN) og Naturvårdsverket (NV), har medlemmer fra både Norge og Sverige. Sammen skal de gå gjennom dagens overvåkingsmetoder for gaupe og jerv og utarbeide forslag til en felles metodikk og enhetlige vurderingskriterier.

Prosessen tar utgangspunkt i de metoder og kriterier som blir benyttet i dag.

– Arbeidet er forventet å være klart i løpet av høsten 2012, og oppdraget gir som målsetting at overvåkingen skal kunne gjennomføres med felles metoder og felles rapportering fra 2013, sier John Odden, forsker ved Norsk Institutt for naturforskning, og Jens Persson, som er forsker ved Sveriges landbruksuniversitet.

Odden leder arbeidsgruppen for gaupe og mens Jens Persson har lederansvaret for arbeidsgruppen på jerv.

Felles database

Det svensk-norske samarbeidet omfatter også felles lagring av data i Rovbasen, som er databasen som blir benyttet til lagring av overvåkingsdata i Norge i dag.

– Rovbasen vil stegvis bli tatt i bruk av rovviltforvaltningen i Sverige til å lagre informasjon. En felles datalagring vil lette arbeidet med sammenstilling og rapportering av overvåkingsdata på skandinavisk nivå, forklarer Kristoffersson i Naturvårdsverket.

Ønsker lokal medvirkning

Arbeidsgruppene vil forsøke å legge til rette for samarbeid over landegrensene og skal ta hensyn til nåværende roller og organisering av overvåkingsarbeidet. En viktig del av oppdraget er at overvåkingsmetodene som blir foreslått skal medvirke til å øke og synliggjøre lokal deltakelse i registreringsarbeidet. Det er viktig å legge til rette for at lokale aktører, som for eksempel beitedyrnæringen, jordeiere, jegere og andre friluftsinteresserte, på en enkel måte kan bidra i registreringsarbeidet.

Naturvårdsverket og Rovdata vil derfor åpne for at alle som kjenner seg berørt skal kunne gi synspunkter og forslag på hvordan artene skal overvåkes. Forslagene vil bli tatt med videre i arbeidet i arbeidsgruppene.

Har du innspill?

Du kan sende innspill til arbeidsgruppene ved å gå til denne nettsiden. På denne siden vil det bli lagt ut dokumenter mens arbeidet pågår, deriblant grunnlagsdokumenter for arbeidet og mandat.

Brunbjørn, ulv og kongeørn kommer

Planen er at det etter hvert også skal innledes et tilsvarende arbeid for artene brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge og Sverige. Målet er at dette vil bli satt i gang for en eller flere av disse artene i løpet av 2013.

Kontaktpersoner i Norge:

Kontaktpersoner i Sverige

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata