GO

 

Status for de fire store rovdyrene i Norge

Ulvebestanden synes å holde seg stabil, mens det før jakta i vinter ble påvist færre gauper i landet enn året før. I fjor ble det registrert noen færre bjørner og en nedgang i antall jervekull fra året før. Det viser en fersk oversikt fra Rovdata.

Status for de fire store rovdyrene i Norge
Foto av ulv, jerv og bjørn © Svein Wik. Foto av gaupe © Petter Kaald/Statens naturoppsyn.

Rovdata har oversendt en fersk oversikt over bestandsstatus for de fire store rovdyrartene gaupe, jerv, brunbjørn og ulv i Norge til Direktoratet for naturforvaltning (DN).

Rovdata har ansvaret for overvåkingen av disse fire artene, samt kongeørn, i Norge.

Nedgang i gaupebestanden

Gaupebestanden blir hovedsakelig overvåket ved å registrere antall familiegrupper hvert år, som består av mordyr i følge med en eller flere unger. Ut fra alle bekreftede observasjoner blir det beregnet hvor mange familiegrupper som lever i Norge det enkelte år før jakt. Antallet individer i bestanden blir beregnet ut fra hvor mange familiegrupper det er.

Før kvotejakta i 2012 ble det registrert 69 gaupefamilier i landet, og dette tilsvarer cirka 400 individer. Vinteren før ble det registrert totalt 74 familiegrupper.

Færre jervekull

Jervebestanden i Norge blir overvåket ved å kontrollere hi og registrere hvor mange valpekull som er født hvert år. Det blir også gjennomført analyser av DNA fra innsamlede ekskrementer og hår fra jerv fra hele landet.

Hitellingene viser at det kom minst 58 nye valpekull til verden i fjor. Dette var en reduksjon fra året før, da det ble registrert totalt 66 kull. Ut fra antallet valpekull er det beregnet at det var 385 voksne jerver i landet i fjor, pluss-minus 46 dyr.

Resultatene av DNA-analysene av prøvene som ble samlet inn denne vinteren, blir tilgjengelige i Rovbasen etter hvert som analysene er ferdige, og rapport på hele materialet vil bli utarbeidet før jul.

Mindre bjørn

Ved hjelp av DNA-analyser av innsamlede ekskrementer og hår og prøver av vev fra døde bjørner er det slått fast at det i fjor var minst 151 ulike bjørner innenfor landets grenser i løpet av året, hvorav 51 hunnbjørner og 100 hannbjørner. Dette er noen færre bjørner enn i 2009 og 2010, da det ble påvist henholdsvis 164 og 166 ulike individer.

Basert på resultatene fra DNA-analysene er det beregnet at det i fjor mest sannsynlig ble født seks kull med bjørnunger i Norge. Dette er samme antall kull som i 2010.

Stabil ulvebestand – så langt

Den foreløpig siste statusrapporten for ulv i Norge fra Høgskolen i Hedmark kom 15. april i år. Den forteller blant annet at det ble født tre valpekull i helnorske revirer innenfor yngleområdet for ulv i fjor, og at kullene ble født i revirene Julussa og Slettås i Hedmark, og i Aurskog i Akershus/Hedmark.

Sporing på snø, som er gjort fra oktober til mars denne vinteren, samt resultater fra DNA-analyser, viser at det hittil er påvist 29 eller 30 ulver med helnorsk tilhold. Vinteren før ble det registrert 32 til 34 ulver som hadde tilhold kun på norsk side av grensen.

I grenserevirene, som dekker områder både på norsk og svensk side av riksgrensen, er det så langt registrert 30 til 32 ulver. Til sammen er det dermed påvist 59 til 62 ulver som helt eller delvis holder til i Norge. Det er imidlertid viktig å påpeke at tallene fra denne vinteren er foreløpige tall. 

Vinteren 2010/2011 ble det i alt påvist 54 til 59 ulver med helt eller delvis tilhold i Norge. De endelige resultatene fra årets sporing vinteren 2011/2012 kommer 1. september i år.

Resultater av DNA-analyser av biologisk materiale fra artene er tilgjengelig i Rovbasen.

Les hele brevet fra Rovdata til DN:
Bestandsstatus for gaupe, jerv, ulv og bjørn fra det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata