X
GO

Rovdata har undersøkt døde rovdyr

Publisert 29.06.2018

Rovdata har mottatt og obdusert 161 store rovdyr det siste året. De fleste er skutt på kvote- og lisensjakt, mens noen er påkjørt av tog, bil eller har andre dødsårsaker. Eldst ble en hannbjørn i Finnmark på minst 25 år.

Arkivfoto, død bjørn. Foto: Rovdata
Arkivfoto, død bjørn. Foto: Rovdata

Rovdata har tilsammen mottatt og obdusert 49 gauper, 72 jerv, 29 ulv og 11 brunbjørn fra hele landet det siste året. Dyrene er levert inn i perioden fra 6. juni i fjor til 4. juni i år.

Fant ingen avvik

– Mens de fleste er skutt under jakt, er noen tatt ut på skadefellinger eller under hiuttak av jerv. 13 har andre dødsårsaker, der én bjørn påkjørt av toget mens én ulv og fem gauper av påkjørt av biler. Fire jerver, en gaupe og en bjørnunge ble funnet døde. Alle de undersøkte dyrene var i god helse og bra kondisjon før de døde, og obduksjonene avdekket ikke noen spesielle avvik, forklarer Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

Ved mistanke om ulovlige forhold (politisaker) sendes dyret til Veterinærinstituttet for undersøkelse. Ingen av disse 161 dyrene var politisaker.

Minst 25 år gammel bjørn

Rovdata undersøker alderen til de store rovdyrene ved å snitte opp og telle årringer i hjørnetennene deres. 45 av de undersøkte dyrene rakk ikke å bli ett år, 85 av dyrene ble mellom ett og fire år, 27 av dyrene ble mellom fem og ni år, og fire dyr ble ti år eller eldre.

Det eldre dyret som er undersøkt i år er en hannbjørn som ble skutt ved Gardsjøen i Sør-Varanger i Finnmark 20. mai i fjor. Hannen veide 137 kilo og ble aldersbestemt til 25 år.

– Bjørnen er fanget opp i Sør-Varanger i Norge i 2012, 2016 og 2017 via DNA-analyser av innsamlede hår- og ekskrementer gjennom den årlige DNA-registreringen. Bjørnen kan ha tilbragt tid i våre naboland Russland og Finland, men det har vi per i dag ikke data på, forklarer Kindberg.

(Saken fortsetter under kartet)

Hannbjørnen ble registrert med seks prøver i Finnmark i årene 2012, 2016 og 2017. Kart: Rovdata

Eldste gaupe

Den eldste gaupa som er undersøkt ble skutt på kvotejakt 7. februar i år i Telesbø i Surnadal kommune i Møre og Romsdal. Det var en hann som veide 26,6 kilo og som ble ti år gammel.

– Gaupa var dessuten svært feit, og hadde tydeligvis levd svært godt, sier Frode Holmstrøm i Rovdata.

Bymarkajerven hadde kreft

Eldste jerv ble minst 20 år og var jervetispa som levde i mange år i Bymarka like ved Trondheim sentrum. Hun ble avlivet 29. august i fjor på grunn av sykdom (Les mer i nyhetssak: Bymarkajerven er død) og senere undersøkelser viste at den avmagrede tispa hadde kreft. Jervetispa veide kun 6,7 kilo da den ble skutt av Statens naturoppsyn (SNO).

Den eldste ulven ble skutt på lisensjakt ved Storsjølia i Åmot i Hedmark 2. januar i år og var lederhannen i Julussareviret. Den ble sju år og veide 51,5 kilo.

Du finner mer informasjon om alle de undersøkte døde rovdyrene i Rovbase. Rovdata sender 1. juli hvert år et rapporteringsbrev til jegerne med informasjon om dyrene de har felt.

Oversikt over alle mottatte dyr (notat) 

Kontaktpersoner i Rovdata:

Sist oppdatert: 29.06.2018 09.23.39