GO

 

Færre gaupefamilier i Skandinavia

Selv om den norske gaupebestanden øker, har det blitt færre familiegrupper av gaupe i Skandinavia. Det skyldes en nedgang i Sverige.

Færre gaupefamilier i Skandinavia
Gaupeunge fotografert av viltkamera i november 2023. Foto: Viltkamera.nina.no

Norge og Sverige har benyttet felles metoder til gaupeovervåking siden 2013. Bestandens størrelse og utvikling overvåkes hovedsakelig ved å registrere antall familiegrupper av gaupe hver vinter, fra 1. oktober og ut februar måned.

Resultatene fra vinterens overvåking presenteres i en ny rapport som Rovdata og Viltskadecenter har laget på oppdrag fra Miljødirektoratet og Naturvårdsverket.

Ned 18 familiegrupper

– Det er estimert at det var 296 familiegrupper av gaupe i Skandinavia i vinter, og det er en nedgang på 18 familiegrupper fra vinteren før. Mens antall familiegrupper fortsetter å øke i Norge (les nyhetssak: Høyeste antall familiegrupper på 14 år), har estimert antall familiegrupper i Sverige falt med 24,5 familiegrupper til i vinter, forklarer Jonas Kindberg, leder i Rovdata. 

I Norge ble det i vinter påvist 78 familiegrupper, opp fra 71,5 forrige vinter. For Sverige ble det derimot estimert 218 familiegrupper, ned fra 242,5 vinteren før.

Ei familiegruppe består av ei hunngaupe i følge med en eller flere unger. Halve familiegrupper er et resultat av deling mellom land eller rovviltregioner.

Litt over 1700 gauper

Den samme utvikling kan vi se på antall individer. Ut fra antall familiegrupper beregnes den skandinaviske bestanden til å bestå av 1738 gauper (95 % CI = 1 459–2 017), som er 100 færre enn i fjor.

– Mens den norske bestanden beregnes til 462 gauper (95 % CI = 383–540), opp ca 40 fra i fjor, beregnes den svenske bestanden til 1276 gauper (95 % CI = 1 076–1 477), som er en nedgang på over 100 dyr fra forrige vinter, forklarer Kindberg.

Les hele rapporten her:
Tovmo, M. & Frank, J. 2024.  Bestandsovervåking av gaupe i 2024. Inventering av lodjur 2024. Bestandsstatus for store rovdyr i Skandinavia. Beståndsstatus för stora rovdjur i Skandinavien. Nr 2-2024. 33 s
 

Fakta om overvåkingen av gaupe:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av gaupe i Norge og for at oversikten over bestanden er best mulig.

  • Overvåkingen i Norge utføres gjennom Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet

  • Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for gaupeovervåkingen i Sverige.

  • Gaupene overvåkes med felles metoder i begge land, og er basert på en betydelig lokal medvirkning.

  • Bestanden blir hovedsakelig overvåket ved å registrere antall familiegrupper hvert år, som består av mordyr i følge med en eller flere årsunger.

  • De fleste registreringene skjer på sporsnø i vinterhalvåret. Observasjoner av dyr, spor eller sportegn meldes til Statens naturoppsyn (SNO) i Norge og Länsstyrelsene i Sverige, som er de myndigheter som har ansvaret for oppfølging og kontroll av observasjoner i felt. 

  • Ut fra alle dokumenterte og antatt sikre observasjoner av familiegrupper (spor, synsobservasjoner, fotografier og døde unger) beregnes hvor mange familiegrupper av gaupe som er i begge land.

  • Beregningene gjøres ved hjelp av såkalte avstandsregler, som er basert på kunnskap om forflytningsavstander og størrelser på leveområder til radiomerkede gauper i Skandinavia, eller ved særskilling i felt. 

  • Antallet individer i bestanden beregnes ut fra hvor mange familiegrupper det er.

  • Lokal medvirkning og tips fra publikum er en meget viktig kilde til informasjon om familiegrupper av gaupe. Rovdata har i samarbeid med Naturvårdsverket i Sverige utviklet et rapportsystem for store rovdyr (Skandobs).

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata