GO

Død ulvetispe kom fra Julussa

Publisert 17.01.2017

Ulven som ble funnet død bak hoppbakken på Rena i Hedmark var kjent fra før og kom fra Julussa-reviret. Det er imidlertid ikke den savnede ledertispa i reviret.

Ulvetispa ble funnet død i september i fjor bak hoppbakken på Rena. Foto: Erling Ness
Ulvetispa ble funnet død i september i fjor bak hoppbakken på Rena. Foto: Erling Ness

Rovdata har gjennomført DNA-analyser av en tann fra dyret, som ble funnet død i september i fjor. Resultatene viser at den døde ulven er ei ung tispe, født i Julussa-reviret i 2014 (RovbaseID: V549+).

– Tanna gav oss DNA-treff. Ulvetispa holdt til i ulvereviret i fjor vinter, og ble sist identifisert i utkanten av reviret 19. mars 2016, forteller Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

Sendt til obduksjon

Restene, hår og knokler, av den døde ulven ble sendt inn til obduksjon og under undersøkelsene av kadaveret fant Veterinærinstituttet ett sirkulært hull på cirka 7-8 millimeter på høyre skulderblad.

– Det kan ikke utelukkes at hullet er forårsaket av et rifleprosjektil. Andre mulige årsaker, for eksempel bitt av rovdyr før eller etter døden, er vurdert som mindre sannsynlig, forteller Knut Madslien, fagansvarlig vilthelse ved Veterinærinstituttet.

Alfatispa fortsatt ikke funnet

Mora til den døde ulvetispa er den mye omtalte ledertispa i Julussa-reviret, som har vært i reviret siden vinteren 2010-2011. Hun ble født i 2009, og er datter av den finskrussiske immigranten som ynglet i 2008-2010 i Kynnareviret. Det er i vinter imidlertid ikke registrert DNA-spor etter tispa.

– Ledertispa er fortsatt ikke funnet. Siden det ikke er vanlig at alfadyr i ulveflokker forlater reviret, så er hun høyst sannsynlig død, sier Flagstad.

– At lederparet i Julussa ikke lenger er intakt, støttes også av detaljer i ulvenes adferd som er kommet fram under sporing av Julussaflokken, avslutter han.

Kontaktpersoner:

Sist oppdatert: 17.01.2017 14.18.50