GO

 

Stabil bjørnebestand i Norge
3. april 2024

I 2023 ble det påvist 178 bjørner i Norge, som er tre flere enn året før. Antall bjørnekull er estimert til 9,6 kull, som er på samme nivå som i 2022. Bestanden er fortsatt under det nasjonale bestandsmålet på 13 årlige kull, som Stortinget har bestemt.

Dårligere år for kongeørn
20. desember 2023

I år er det påvist færre vellykkede hekkinger og en lavere ungeproduksjon hos kongeørn i Norge, sammenlignet med i fjor.

Flere jerver påvist på DNA i Norge
18. desember 2023

Det er i år samlet inn og analysert rekordmange DNA-prøver fra jerv i Norge, og andelen påviste jerver er høyere enn noen gang. Jervebestanden har vært stabil de siste tre årene. 

Det var vandrebjørnen som ble skutt
1. desember 2023

DNA-analyser gjennomført av Rovdata bekrefter at det var den unge hannbjørnen HE258, også kalt «Bjørnar», som ble felt i Rollag kommune i sommer. Hannbjørnen ble cirka to og et halvt år gammel.

Har påvist 155 jervekull i Skandinavia i år
6. november 2023

I overvåkingssesongen 2023 ble det registrert 155 jervekull i Norge og Sverige. Det gir en estimert bestand på 865 voksne jerver i Skandinavia, men resultatet kan ikke sammenlignes med tidligere år fordi Norrbottens län ikke er med i beregningene.

Vinterens rovdyrovervåking er i gang!
27. oktober 2023

Snøen har ankommet flere steder i landet. Det betyr at det igjen er mulig å spore gaupe og ulv. Du kan bidra i rovdyrovervåkingen ved å melde fra om observasjoner eller funn av skit og hår til en lokal rovviltkontakt i Statens naturoppsyn (SNO).

Flere gaupefamilier i Skandinavia
19. juni 2023

Det er også i år påvist en økning i antall familiegrupper av gaupe i Skandinavia, sammenlignet med året før. Oppgangen fra i fjor har skjedd i Norge, mens bestanden er omtrent uendret i Sverige.

Gaupebestanden har økt
7. juni 2023

Det er i vinter påvist 71,5 familiegrupper av gaupe i Norge. Det er en oppgang på 13 familiegrupper fra i fjor, og gaupebestanden ligger nå over det nasjonale bestandsmålet på 65 familiegrupper som Stortinget har bestemt.

Plukk med deg litt jervskit i påska!
31. mars 2023

Rovdata oppfordrer alle på tur i påska til å være observante på jervespor og til å samle inn jervskit som oppdages i tilknytning til spor. Sånn kan du bidra i DNA-overvåkingen av jerv i Norge. Prøver fra skit plukkes opp med rene plastposer og leveres til Statens naturoppsyn (SNO) lokalt. 

Nyheter fra Rovdata