– Sporingene, som har pågått på snø i området den siste uken, har avdekket en gruppe på tre til fire ikke-revirmarkerende ulver innenfor fjorårets revirgrense til Linnekleppenflokken. Denne gruppen er vurdert å bestå av valper født i år og en eller to valper fra fjorårets kull, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.
– Det revirmarkerende paret er sporet rett øst for disse ungdyrene og utenfor det som ble registrert som revirgrense sist vinter, legger han til.
Mistenker grenserevir
Ulveflokken i Linnekleppen ble sist vinter slått fast å være helnorsk, fordi ulvene i reviret kun ble påvist på norsk side av riksgrensen. Foreløpige sporinger denne vinteren tyder på at flokken må regnes som norsk-svensk, siden et revirmarkerende par, som blir vurdert å være foreldreparet i Linnekleppen, også er sporet på svensk side av grensen.
– Det revirmarkerende paret er sporet øst for Haldenvassdraget og et stykke inn i Sverige. Dette kan være et nyetablert par, men vi mistenker at det er foreldreparet i Linnekleppen, noe som i så tilfelle innebærer at reviret er et grenserevir, sier Petter Wabakken, prosjektleder ved Høgskolen i Hedmark.
Viktig med rask avklaring
Det er viktig å få raskt avklart om de fem til seks ulvene i området tilhører Linnekleppenflokken.
– Sporingene pågår nå for fullt i området. Det vil samtidig bli gjort DNA-analyser av ekskrementer fra ulv som er innsamlet gjennom sporingsarbeidet den siste uken. Analysene vil bli gjort ved det genetiske laboratoriet til Norsk institutt for naturforsking (NINA) i Trondheim, og vi forventer svar på analysene innen utgangen av denne uken, sier Morten Kjørstad.
To helnorske valpekull
Så langt i år er det påvist nye ulvekull i to helnorske revir. Dette er flokkene i Kynna og Slettås, og begge er innenfor det etablerte yngleområdet for ulv i Norge.
– Ulveflokken i Linnekleppen har også tilhold innenfor det etablerte yngleområdet på norsk side, men det gjenstår å avklare om reviret er norsk-svensk eller helnorsk, sier Kjørstad.
Fakta om Rovdata:
- Rovdata er en selvstendig enhet i Norsk institutt for naturforskning (NINA), og har ansvaret for formidling, drift og utvikling av Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt.
- Rovdata leverer overvåkingsdata og bestandstall for gaupe, jerv, bjørn, ulv og kongeørn i Norge til forvaltning, media og publikum.
- Høgskolen i Hedmark er gjennom overvåkingsprogrammet gitt ansvaret for registreringer i felt og overvåking av stasjonære ulver, som familiegrupper, par og enkeltdyr.