GO

 

Har påvist 101-107 ulver i Norge

Det er så langt i vinter og vår påvist 101-107 ulver innenfor Norges grenser. 52 av ulvene er kun påvist i Norge, mens 49-55 ulver er påvist på begge sider av riksgrensen mot Sverige.

Har påvist 101-107 ulver i Norge
Sporavtrykk av ulv. Foto: Erling Maartmann/Rovdata

Det viser en ny foreløpig statusrapport fra vinterens overvåking av ulv i Norge per 7. april i år, som Høgskolen i Innlandet har laget på oppdrag fra Rovdata.

Resultatene i rapporten er foreløpige og gir et sammendrag over det som til nå er dokumentert og kartlagt om ulvens status i Norge vinteren 2016-2017.

Færre helnorske, men flere grenseulver

12 av ulvene er avlivet under overvåkingsperioden, hvorav én i Sverige.

– Hvis vi trekker fra døde individer og sammenligner de foreløpige tallene fra april i år med april i fjor, så er det i år påvist 6-11 flere ulver i landet. Dette skyldes at det så langt i vinter er påvist flere individer i grenserevir mellom Norge og Sverige, forklarer Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

Fra april i fjor til april i år har derimot antall helnorske ulver gått ned med ni dyr, fra 61 til 52 ulver. Dette kan i stor grad forklares med at Slettåsflokken har fått endret revirstatus.

– Slettåsreviret ble kun påvist på norsk side av grensen forrige vinter, men har i vinter igjen fått grenserevirstatus etter at lederulv i flokken gjennom radiomerking i regi av forvaltningen er påvist også i Sverige, sier Kindberg.

Slettås var klassifisert som grenserevir også vintrene 2013-2014 og 2014-2015.

Har påvist ti valpekull

Stortinget har fastsatt et nasjonalt bestandsmål for hvor mange valpekull av ulv som skal fødes i Norge og grenserevir hvert år. Målet er på 4-6 årlige ulvekull (ynglinger), hvorav minst tre kull skal være født i helnorske revir. Ynglinger utenfor ulvesonen skal medregnes. Videre vil ulvekull som fødes i grenserevir mellom Norge og Sverige medregnes med en faktor på 0,5.

– Det er så langt i vinter bekreftet at det ble født valpekull i de fire helnorske revirene Osdalen, Julussa, Letjenna og Aurskog, og i seks grenserevir i 2016. Ut fra Stortingets beregninger for yngling gir dette sju valpekull i 2016, som er en reduksjon på to valpekull i forhold til 2015, sier Petter Wabakken, som er prosjektleder ved Høgskolen i Innlandet (tidligere Hedmark).

Ulveflokker og par

Det er så langt påvist 5 helnorske ulveflokker og 7 flokker i grenserevir. Det er i tillegg påvist 6 helnorske revirmarkerende par og 3 par i grenserevir.

– Alle ulverevir med flokker og revirmarkerende par som er påvist i vinter er med unntak av ett revir lokalisert helt eller delvis innenfor ulvesonen. Unntaket er Spekedalsreviret i Rendalen, der et ulvepar ble avlivet før jul, forklarer Wabakken.

Ulveovervåkingen pågår fortsatt

Overvåkingssesongen på ulv varer i hovedsak til 31. mars, men revirgrenser kartlegges ut april. Metodene som anvendes er systematiske sporinger av ulv på snø, DNA-analyser av ekskrement-, urin-, hår- og vevsprøver, informasjon om døde ulver, samt mer tilfeldige ulvemeldinger som er kvalitetssikret og kan skilles fra andre ulver på annen måte.

– Feltsesongen er nå i ferd med å avsluttes, og hovedfokus videre framover blir DNA-analyser og videre sammenstilling av sporinger og data i Norge og på tvers av riksgrensen, sier Kindberg.

Publikum kan fortsatt bidra, og Rovdata oppfordrer alle til å dele observasjoner, spor og sportegn. De kan meldes inn til Statens naturoppsyn (SNO), Høgskolen i Innlandet eller via rapportsystemet Skandobs på internett og app. Du kan også levere prøver av antatt ulveekskrement, -urin eller -hår til din lokale rovviltkontakt i SNO, som vil sende prøvene inn for analyse.

Rekordmange DNA-prøver

– I vinter har det vært samlet inn rekordmange DNA-prøver av feltpersonale knyttet til SNO eller Høgskolen i Innlandet, og ikke minst fra publikum. Siden overvåkingssesongen startet 1. oktober er det registrert 661 ekskrement-, urin- og hårprøver av antatt ulv i Rovbase, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

Det rekordstore volumet av prøver har ført til at Rovdata har vært nødt til å prioritere rekkefølgen på analysene, og i første omgang prioritert de prøvene som bidrar til å avklare status i revirene. 

– Så langt er 484 prøver ferdig analyserte med tilhørende slektskapsanalyser, inklusive vevsprøver av døde ulver. Resultater fra de resterende prøvene vil legges fortløpende i Rovbase etter hvert som de blir klare, og før vi trekker de endelige konklusjonene i månedsskiftet mai/juni, avslutter Flagstad.

Sluttrapport 1. juni

En sluttrapport med endelige konklusjoner om bestandsstatus for ulv i Norge og Skandinavia fra vinterens overvåking kommer 1. juni i år.

Du kan sjekke data fra overvåkingen av ulv i Rovbase (lenke)

Les den tredje foreløpige statusrapporten fra vinterens ulveovervåking her:
Ulv i Norge pr. 7 april 2017. Foreløpige konklusjoner for vinteren 2016-2017. Rapport 3.

Fakta om overvåkingen av ulv i Norge:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange ulverevir, valpekull og individer i landet og grenserevir er best mulig.

  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår, ekskrementer, urin og fra døde dyr.

  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født i Norge og grenserevir hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revir.

  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.

  • Statens naturoppsyn (SNO) leder feltarbeidet og samarbeider med Høgskolen i Innlandet, som underleverandør til feltovervåkingen av ulv i Norge.

  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

  • I Sverige er det länsstyrelsene som har ansvaret for å registrere ulv i sine län, mens Viltskadecenter koordinerer og kvalitetssikrer registreringen på nasjonalt nivå, på oppdrag fra Naturvårdsverket.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata