Rovdata har til sammen gått gjennom 258 skrotter av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv. De ble sendt inn av jegere og preparanter i perioden fra 1. juni i fjor til 1. juni i år.
– Skrottene har blitt obdusert ved vårt kontor i Trondheim. Resultatene fra undersøkelsene har nylig blitt sendt i brevs form til jegerne. I brevene opplyser vi blant annet om kjønn, alder, vekt og kondisjon på dyrene, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.
Bjørnen var eldst
Undersøkelsene viser at den eldste brunbjørnen som ble sendt inn var hele 17 år gammel. Hannbjørnen ble felt i Engerdal i Hedmark 29. juli i fjor.
Den eldste jerven i undersøkelsene var en hunnjerv som ble felt på Meløy i Nordland 26. januar i år. Individet var 10 år gammelt.
Det ble også felt to hunngauper, som begge viste seg å være 14 år gamle. Den ene ble skutt 2. februar i fjor i Rømskog i Østfold mens den andre ble skutt 1. april i år i Storfjord i Troms.
Ingen rekorder
– Det er ikke veldig vanlig at disse artene blir så gamle som dette ute i naturen. Rovdyrene blir jaktet på, påkjørt eller dør av andre årsaker, sier Kjørstad.
De eldste rovdyrene som har blitt påvist i undersøkelser hos Norsk institutt for naturforskning (NINA), og nå i senere tid hos Rovdata, har imidlertid vært noen år eldre.
– I 1987 ble det felt en brunbjørn på hele 28 år i Lierne i Nord-Trøndelag. I tillegg har det blitt påvist både gauper og jerv på 16 år og en ulv som var 15 år gammel, sier Kjørstad.
God kondisjon
Det ble i løpet av det siste året også undersøkt fire ulver og alle viste seg å være ett år gamle.
Ifølge Frode Holmstrøm, overingeniør i Rovdata, hadde alle rovdyrene i årets undersøkelse en normal, god kondisjon.
– Utmagring finner man oftest i forbindelse med sykdom, som for eksempel ved skabb hos gaupe, sier Holmstrøm.
Teller årringer
Han slår fast alderen på dyrene ved å telle årringene i tennene deres. Tenne har i forkant blitt snittet opp i skiver og fotografert gjennom et mikroskop. Antall årringer avslører hvor gamle dyrene er.
– På noen gamle dyr vil ofte årringene være svært tette, og det kan være vanskelig å bestemme alder. Vi vil likevel ha en nøyaktighet på pluss minus ett til to år, forklarer han.
For hunndyr blir det også undersøkt om det er arr i livmoren deres, og i så fall hvor mange det er. Dette forteller hvor mange foster dyret har hatt det siste året.
Rovdata rapporterer resultatene fra alle undersøkelsene til Direktoratet for naturforvaltning (DN). DN gjør resultatene tilgjengelig for alle gjennom Rovbasen.
Du kan besøke Rovbasen her.