GO

 

Færre ulver og ulvekull i Norge

Det er i vinter registrert en nedgang både i antall ulv og kull med ulvevalper i Norge, sammenlignet med toppåret i fjor. 

Færre ulver og ulvekull i Norge
Illustrasjonsfoto: Viltkamera.nina.no

I vinterens overvåkingsperiode fra 1. oktober til 31. mars er det registrert 103-106 ulver i Norge, som er en nedgang på cirka 10 prosent fra 115-116 forrige vinter.

64-66 av ulvene i vinter er kun registrert i Norge mens 39-40 har hatt tilhold på tvers av grensen mot Sverige. 17 av ulvene er dokumentert døde i overvåkingsperioden.

Resultatene presenteres i den siste statusrapporten fra vinterens bestandsregistrering, som Høgskolen i Innlandet har laget på oppdrag fra Rovdata.

Bestandsnedgang

Etter noen år med vekst i antall ulv i den norske ulvebestanden, har altså antallet gått litt ned det siste året.

– Vi har i vinter registrert en nedgang i antall ulv i Norge og grenserevir, sammenlignet med forrige vinter. Siden det ble registrert flere døde ulver forrige vinter (2017-2018) var det i år likevel omtrent like mange ulv igjen i landet da registreringsperioden var slutt (86-89) som i fjor (87-88), forklarer Kindberg.

(Saken fortsetter under figuren)

 

Stabilt antall revir

De aller fleste ulver er påvist innenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv (ulvesonen) i Sørøst-Norge. Kun åtte enslige ulver ble påvist utenfor fylker med ulvesonen og fem av disse er felt.

Alle vinterens ulverevir med flokker eller revirmarkerende par er påvist med fullstendig eller delvis tilhold innenfor ulvesonen, med unntak av et usikkert revirmarkerende par øst for Minnesund og Mjøsa, på grensen mellom Akershus og Hedmark fylke.

– Det totale antall revir har holdt seg stabilt siden i fjor. Det er påvist to færre familiegrupper, en nedgang fra 13 til 11 mellom de to vintrene, men det er tilsvarende påvist en oppgang på to revirmarkerende par, fra åtte til ti, i samme periode, forklarer Kindberg.  

Over bestandsmål

Sammenlignet med forrige vinter er det i år påvist en nedgang på tre kull i helnorske revir og en økning på ett valpekull i grenserevir.

Stortinget har bestemt et bestandsmål på 4-6 årlige ulvekull (ynglinger) i Norge og i grenserevir, hvorav minst tre kull skal være født i helnorske revir. Ynglinger utenfor ulvesonen skal medregnes, og ulvekull som fødes i grenserevir mellom Norge og Sverige medregnes med en faktor på 0,5

– I vinter er det registrert valpekull av ulv i fem helnorske revir og seks grenserevir. Det gir til sammen 8 kull i Norge, hvilket er over Stortingets bestandsmål. Det var også tilfelle i fjor, da det til sammen ble påvist 10,5 kull, forklarer Kindberg.

Fant DNA fra de fleste ulver

En viktig metode for å registrere ulv i Norge er innsamling og DNA-analyser av skit, hår, spytt og urin. I overvåkingsperioden (1. oktober til 31. mars) ble det påvist 94 individer innenfor landets grenser med denne metoden.

– Det betyr at man lykkes med å få DNA fra en svært stor andel av ulvene som registreres hver vinter, forklarer Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

Du kan følge med på DNA-registreringen av ulv, også gjennom sommeren. Resultatene publiseres fortløpende i ulvetelleren.

Les hele rapporten her:
Ulv i Norge pr. 30. april 2019. Foreløpige konklusjoner for vinteren 2018-2019. Rapport 4.

Sluttrapporten for ulv i Skandinavia vinteren 2018-2019 ventes ferdigstilt 1. juni i år.

Fakta om overvåkingen av ulv i Norge

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange ulverevir, valpekull og individer i landet og grenserevir er best mulig.

  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår, ekskrementer, urin og fra døde dyr.

  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

  • Overvåkingssesongen varer hovedsakelig fra 1. oktober til 31. mars, men det er fortsatt mulig å kartlegge revirgrenser ut april måned.

  • Hovedfokuset er på antall ulvekull som blir født i Norge og grenserevir hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revir.

  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.

  • Statens naturoppsyn (SNO) leder og koordinerer feltarbeidet, med Høgskolen i Innlandet(INN) ved Evenstad som underleverandør i sju revir (I overvåkingssesongen 2018-19 gjelder dette Slettås, Letjenna, Varåa, Juvberget, Bograngen, Kynna og Østmarka)

  • Høgskolen i Innlandet utfører på oppdrag fra Rovdata også kvalitetssikring av sammenstilling av data på landsbasis i månedsrapporter og en endelig skandinavisk sluttrapport i samarbeid med Viltskadecenter i Sverige.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata