Resultatene presenteres i den første statusrapporten med foreløpige resultater fra vinterens overvåking. Se foreløpig status her! (lenke)
– Det er per 8. desember registrert totalt 88-92 ulver innenfor Norges grenser, hvorav 55-57 ulver som ser ut til å ha helnorsk tilhold, 10-11 ulver har sikkert tilhold på begge sider av riksgrensen mot Sverige og 23-24 ulver har uavklart grensestatus. Det er kun registrert ulv i fylker med ulvesone, forteller Jonas Kindberg, leder i Rovdata.
Det er fortsatt lenge igjen av årets registreringssesong, så det er forventet at antallet vil stige etter hvert som overvåkingen går sin gang utover vinteren.
Fem av ulvene er felt i lisensjakt i løpet av registreringsperioden.
Sju kull i helnorske revir
Det er et høyt fokus i overvåkingen på å registrere kull med ulvevalper som er født våren før. Grunnen er at Stortinget har fastsatt et nasjonalt bestandsmål for ulv med utgangspunkt i antall valpekull som fødes i Norge og grenserevir hvert år.
Det er så langt påvist født 11-13 ulvekull våren 2017 i helnorske revir og grenserevir.
– Det er registrert ulvekull i revirene Osdalen, Julussa, Letjenna, Kynna, Østmarka og Hobøl, og de er høyst sannsynlig helnorske. Det samme gjelder Mangenreviret, der det ble påvist ett kull på DNA før overvåkingssesongen startet 1. oktober, forteller Kindberg.
4-6 kull i grenserevir
Det er i tillegg påvist ulvekull i revirene Slettås, Flisberget og Magnor, som så langt ser ut til å være grenserevir. Det er trolig også født ulvekull i grensereviret Boksjø.
Foreløpige data tyder på at det også er født kull i revirene Kockohonka og Skugghöjden, som begge sannsynligvis er grenserevir.
– Når det gjelder Skugghöjden og Kockohonka tyder feltdata på at begge to er grenserevir, men vi trenger mer sporing og DNA-analyser fra området for å kunne konkludere med sikkerhet, sier Kindberg.
Videre sporinger og DNA-analyser utover vinteren vil gi et enda sikrere bilde av antall ulvekull i grenseområdene og hvor revirgrensene går.
Ber om hjelp fra publikum
Publikum oppfordres til å bidra i overvåkingen ved å dele observasjoner av ulv og ulvespor i Skandobs eller direkte på telefon til Statens naturoppsyn (SNO) (Lenke til nyhetssak).
– Vi tar gjerne imot tips fra alle områder. Vi er spesielt interessert i å høre om observasjoner av ulv og spor i Rotnareviret, som i fjor var et grenserevir delt mellom Hedmark og Värmland i Sverige, sier Jan Huseklepp Wilberg, fagansvarlig for ulv i SNO.
Liste over rovviltkontakter i SNO (lenke)
Pågår omfattende feltarbeid
Det gjennomføres hvert år en landsomfattende registrering av ulv i Norge i perioden hovedsakelig fra 1. oktober til 31. mars. Metodene som anvendes er for det meste sporing på snø og innsamling av ekskrementer, urin, hår og løpeblod for DNA-analyser. Publikum bidrar også i overvåkingen ved å melde fra om observasjoner. Alle ulver som registreres i denne perioden teller med i oversikten.
Fakta om overvåkingen av ulv i Norge:
-
Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange ulverevir, valpekull og individer i landet og grenserevir er best mulig.
-
Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår, ekskrementer, urin og fra døde dyr.
-
Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.
-
Overvåkingssesongen varer hovedsakelig fra 1. oktober til 31. mars, men det er fortsatt mulig å kartlegge revirgrenser ut april måned.
-
Hovedfokuset er på antall ulvekull som blir født i Norge og grenserevir hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revir.
-
Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
-
Statens naturoppsyn (SNO) leder og koordinerer feltarbeidet, med Høgskolen i Innlandet som underleverandør.
-
Høgskolen i Innlandet utfører på oppdrag fra Rovdata også kvalitetssikring av sammenstilling av data på landsbasis i månedsrapporter og en endelig skandinavisk sluttrapport i samarbeid med Viltskadecenter i Sverige.