GO

 

Eldste bjørn var 21 år gammel

Rovdata har undersøkt 218 døde rovdyr som er sendt inn til oss det siste året. Det eldste kadaveret var av en bjørn felt på skadefelling i Tynset kommune i august i fjor. 

Eldste bjørn var 21 år gammel
Hannbjørnen HE33 er registrert en rekke ganger de siste årene gjennom innsamling og DNA-analyser av skit- og hårprøver. Kart: Rovdata

Rovdata mottar og undersøker døde store rovdyr fra hele landet gjennom året. 1. juli hvert år sender vi ut et rapporteringsbrev til jegerne med informasjon om dyrene de har felt.

I perioden fra 7. juni 2016 til 5. juni 2017 har vi tatt imot, obdusert og tatt prøver av 218 dyr, hvorav 118 jerver, 72 gauper, 19 ulver og 9 bjørner.

– Undersøkelsene har vist at de norske rovdyrene er friske og det er ikke påvist noen form for sykdom i denne perioden. 200 av de undersøkte dyrene er skutt på jakt, skadefellinger eller hiuttak. Sju av dem er påkjørt av bil eller tog, hvorav seks gauper og en jerv. Åtte har dødd av ulike andre årsaker, hvorav fire jerver, to gauper, en bjørn og en ulv. Det er i tillegg undersøkt to jerver og en ulv der det er mistanke om ulovlig jakt, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

Ble 21 år gammel

Den eldste av i alt ni undersøkte døde bjørner var en hannbjørn felt ved skadefellingstillatelse på Tynset 4. august 2016.

– Han veide 204 kilo og var i god kondisjon. Vi undersøkte alderen ved å snitte opp og telle årringer i hjørnetennene hans, og de viste at han var 21 år gammel, forklarer Kindberg.

Lær mer om aldersbestemmelse via tannavlesning her.

Hannbjørnen er fanget opp en rekke ganger gjennom innsamling og DNA-analyser av skit- og hårprøver. Første registrering var 3. august 2007 i Tolga kommune. Den er senere også registrert i kommunene Rendalen, Tynset, Stor-Elvdal og Engerdal.

(Saken fortsetter under kartet)

Kartet viser stedene der hannbjørnen er registrert gjennom innsamling og DNA-analyser av hår- og skitprøver. Kart: Rovdata

Eldste jerv og gaupe

Den eldste undersøkte jerven var ei tispe på 14 år, som var i svært god kondisjon. Den ble felt ved lisensjakt på Høylandet 22. desember i fjor. Undersøkelser av livmoren viste at hun hadde født to valper i 2016.

Den eldste undersøkte gaupa var ei hunngaupe på 13 år, og også hun i svært godt kondisjon. Hunngaupa ble felt på kvotejakt i Saltdal 18. februar i år, og veide da 17 kilo og hadde stor slitasje på hjørnetenner og klør. Hun hadde født to unger i 2016.

Lav alder

De fleste undersøkte dyrene var imidlertid unge dyr, hovedsakelig mellom null til fire år.

– Aldersbestemmelsene viste at 166 dyr var i gruppen null til fire år. Alle ulvene som ble felt i perioden var gjennomgående unge dyr fra ett til to år. 44 av de undersøkte dyrene var i gruppen fra fem til ni år, mens åtte dyr var ti år eller eldre, forteller Kindberg.

Du finner mer informasjon om alle de undersøkte døde rovdyrene i Rovbase.

Kontaktpersoner i Rovdata:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata