GO

 

Ulvepar har funnet tonen i Østmarka

Det kan bli født et valpekull i Østmarkareviret utenfor Oslo til våren. Bilder fra ett av NINAs viltkameraer viser to ulver som går sammen i området.

Ulvepar har funnet tonen i Østmarka
To ulver i Østmarka fotografert sammen 14. februar i år. Foto: http://viltkamera.nina.no/

– Det er påvist en ny hannulv i reviret i vinter. Hannen er trolig den sammen ulven som ble fotografert på Årnestangen i Rælingen 17. januar i år. Ulvehannen har sannsynligvis slått seg sammen med tispa som var alene i reviret (V572), sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

Bilder fra et viltkamera tilhørende Norsk institutt for naturforskning (NINA), som er utplassert i Lørenskog, viser to ulver som går sammen i Østmarkareviret 14. februar i år.

Se video fra Lørenskog:

Video krediteres: http://viltkamera.nina.no/. Les mer om NINAs viltkameraprosjekt Scandcam nederst i saken.

Tispa påvist med DNA

Ulvetispa på bildene ble født i reviret våren 2015 og er datter av den avdøde lederhannen i reviret (V408). Rovdata har tidligere skrevet om alfahannen som var rammet av skabb og ble avlivet (Lenke til nyhetssak). Etter at hennes to brødre fra 2015-kullet vandret ut, er tispa blitt gående alene i reviret.

– Det er samlet inn få skit- og hårprøver fra ulv i Østmarka i vinter, og så langt er det kun denne tispa (V572) som er påvist med DNA denne registreringsperioden, sier Flagstad.

Kjent forhistorie

Den opprinnelige ledertispa (V439) forsvant allerede høsten etter at det første ulvekullet ble født i reviret i 2013. I 2015 paret lederhannen seg med en datter (V505) fra dette kullet, og det ble født tre valper våren 2015.

– Tispa og hennes to brødre ble gående alene i Østmarka etter at moren ble skutt i nødverge (lenke til nyhetssak) og faren ble avlivet av dyrevelferdshensyn, forteller Flagstad.

Kan bli valper

Ulven føder normalt valper i mai måned. Om det blir ulvekull i Østmarka til våren er noe sporinger på snø neste vinter og DNA-analyser av innsamlete prøver vil ta rede på.

– Vi har fått inn meldinger om revirmarkeringer, og det er helt tydelig fra bildene at disse to har funnet tonen. Som oftest følges en pardannelse av en valpefødsel allerede påfølgende vår, så gjenstår det å se om så skjer også denne gangen, sier Flagstad.

Rovdata oppfordrer alle i Østmarka-området til å bidra i overvåkingen av ulv ved å rapportere inn observasjoner av ulv eller funn av spor eller skitprøver. Dette kan gjøres til en lokal rovviltkontakt i Statens naturoppsyn (SNO) (lenke) eller via rapporteringssystemet Skandobs, på nett (lenke) eller app (lenke).

 

Fakta om overvåkingen av ulv i Norge:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.

  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår, ekskrementer, urin og fra døde dyr.

  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født i Norge og grenserevir hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revir.

  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.

  • Statens naturoppsyn (SNO) leder feltarbeidet og samarbeider med Høgskolen i Innlandet, som underleverandør til feltovervåkingen av ulv i Norge.

  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

  • I Sverige er det länsstyrelsene som har ansvaret for å registrere ulv i sine län, mens Viltskadecenter koordinerer og kvalitetssikrer registreringen på nasjonalt nivå, på oppdrag fra Naturvårdsverket.

Fakta om Scandcam:

  • Omhandler langtidsstudier av pattedyr i skog med viltkamera.

  • Prosjektet utvikler verktøy som kan overvåke store og små pattedyr i skogen for å vurdere effektene av et endret klima og annen miljøpåvirkning på ulike pattedyr i skogen.

  • I samarbeid med Norges jeger- og fiskerforbund og andre lokale interesserte har NINA et nettverk av rundt 400 viltkamera i ulike studieområder i Norge.

  • Viltkamera tar bilder når noe beveger seg foran kamera. Bilder av dyr som passerer de ulike viltkameraene kan ses på nettsiden http://viltkamera.nina.no/.

  • Snøfrie vintre skaper utfordringer for dagens snøbaserte overvåking av gaupe og andre store rovdyr, og en rovviltforvaltning basert på konkrete målsettinger om antall dyr. Et system med godt plasserte kamera over store sammenhengende areal har blitt et viktig verktøy i overvåking av rovdyr i snøfattige strøk.

  • Kameraene kan også benyttes i overvåking av flere større mindre pattedyrarter, forekomst av fremmede arter som villsvin, sørhare, dåhjort og mårhund, og overvåking av vilthelse.

  • NINA har utarbeidet strenge rutiner for oppsett av kamera og behandling av bilder i samråd med Datatilsynet. Alle bilder av mennesker slettes.

Kontaktpersoner i Rovdata:

Kontaktperson i Scandcam:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata