GO

 

Ulv fotografert i Lierne

Et viltkamera har tatt bilder av en ulv som spiser på et sauekadaver i Lierne kommune i Nord-Trøndelag. Det er sjelden med dokumentert forekomst av ulv i fylket.

Ulv fotografert i Lierne
Foto: http://viltkamera.nina.no/

Ulven ble fotografert 10 september i år i Østre Brandsfjell i Lierne av et viltkamera, som tilhører Norsk institutt for naturforskning (NINA).

NINA og Nord universitet bruker viltkameraer for å studere åtseleteres bruk av rovdyrdrepte byttedyr, og det var denne gang satt ut ved en bjørnedrept sau.

Trolig streifulv

Selv om det er sjelden kost at det påvises ulv i Nord-Trøndelag, er det ikke oppsiktsvekkende at individer påvises utenfor sentrale leveområder for arten i Skandinavia.

– Ulv har utrolig vandringskapasitet og er kjent for å kunne gå hundrevis av kilometer. De kan i teorien derfor dukke opp hvor som helst, forklarer Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

Han fremhever at publikum kan gi et viktig bidrag til overvåkingen av ulv i Norge ved å melde fra om slike observasjoner. Det kan gjøres direkte til en rovviltkontakt i SNO på telefon (lenke), eller via rapporteringssystemet Skandobs, enten på internett (lenke) eller via app på mobil.

Ingen andre observasjoner

Det er foreløpig uvisst om ulven fortsatt befinner seg i Lierne eller har vandret videre. Innmeldte observasjoner av ulv blir fulgt opp av Statens naturoppsyn (SNO) i felt, der hvor det er hensiktsmessig. Ifølge SNO er det så langt ikke mottatt andre meldinger om ulv i dette området og tidsrommet.

Skal analysere skitprøver

Vanlige overvåkingsmetoder på ulv er sporing på snø og DNA-analyser av innsamlet skit og hår.

– Det ble funnet avføring etter det som kan være ulv noe lengre sør i kommunen. Vi vil nå analysere disse prøvene for å avklare om de er fra ulv og hvor dette individet i så fall kommer fra, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

Resultatet vil trolig foreligge i løpet av neste uke.

Du vil finne resultatet og mer informasjon om ulveaktivitet i Nord-Trøndelag ved å søke i Rovbase (lenke). I 2009 ble det felt en ulv på skadefelling i Snåsa kommune i Nord-Trøndelag som viste seg å stamme fra den finskrussiske bestanden.
 

Fakta om overvåkingen av ulv i Norge:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.

  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.

  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revir.

  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.

  • Høgskolen i Hedmark (HiHM) er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for overvåkingen av ulveflokker, par og stasjonære, enslige ulver i Norge.

  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp de individene som ikke har etablert egne territorier.

  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

  • I Sverige er det länsstyrelsene som har ansvaret for å registrere ulv i sine län, mens Viltskadecenter koordinerer og kvalitetssikrer registreringen på nasjonalt nivå, på oppdrag fra Naturvårdsverket.

Kontaktpersoner i Rovdata:

For spørsmål om NINAs viltkameraprosjekt:

  • John Odden, seniorforsker i NINA, tlf. 918 97 175
Skriv ut

Nyheter fra Rovdata