GO

 

Filmet Østmarkaulvene på musejakt

Ferske opptak fra Østmarka viser de to gjenværende ulvene i reviret som jakter på det som trolig er mus i gresset. Opptaket er gjort av et viltkamera som tilhører Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Filmet Østmarkaulvene på musejakt
Unikt opptak av ulvene i Østmarka. Skjermdump: http://viltkamera.nina.no/

– Filmopptaket er datert 7. juni i år og viser tydelig begge de to gjenværende ulvene i Østmarka. Begge synes å være i god form, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

Flagstad og John Odden i NINA hadde tirsdag med seg statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima- og Miljødepartementet for å sjekke hvilke arter som har beveget seg foran kameraet i Østmarka ved Oslo siden sist. De hadde ikke ventet seg et så unikt funn som dette.

Østmarkaulvene på musejakt from NINAforskning on Vimeo.

Video: http://viltkamera.nina.no/

Fortsatt i reviret

Forrige gang ulvene ble fanget opp av et av NINAs viltkameraer var 13. april i Lørenskog. Gjennom vinteren er det også jevnlig funnet skit- og hårprøver etter ulvene.

– Det er tydelig at ulvene i Østmarka, en hann og ei tispe, fortsatt holder til i reviret, og ikke har vandret ut, sier Flagstad.

De to ulvene er de som ble igjen av kullet på tre som ble født i reviret våren 2015. En av dem, en hannulv, har siden forlatt reviret og er registrert sammen med tanta i det såkalte Mossereviret. (Lenke til tidligere nyhetssak) Valpene er som kjent avkom etter en parring mellom far og datter. Den opprinnelige ledertispa i reviret ble skutt i nødverge (lenke til nyhetssak) og faren, som var lederhannen i reviret, ble avlivet av dyrevelferdshensyn på grunn av skabb (Lenke til nyhetssak). 

Fanger opp dyrelivet i skogen

Ulvene ble filmet av et viltkamera som NINA har plassert ut i området for å studere gaupe og andre viltarter. NINA har i løpet av 2016 viltkameraer utplassert i seks studieområder i Norge, fra Troms til Østfold. Sammen med innsamling og DNA-analyser av skit og hår fra dyr, kan viltkameraer være en god metode til å overvåke og forske på ville dyr, uten å være i kontakt med dem.

Kontaktperson i Rovdata:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata