DNA-analyser bekrefter at hannulven som ble funnet død i fjæresteinene i Finnmark var den finskrussiske ulven, som tidligere er registrert i Troms.
Den døde ulven er sendt til obduksjon hos Veterinærinstituttet. Foto: Ken Gøran Uglebakken/SNO
Ulven ble 26. april funnet død i fjæra ved Kåfjord bru i Alta kommune av en klasse med folkehøgskoleelever, som var ute og padlet. (Les nyhetssak i Nordlys). Statens naturoppsyn (SNO) ble tilkalt for undersøkelser, men kunne ikke konkludere med hva ulven døde av. Vevsprøver ble tatt og ulven sendt til obduksjon hos Veterinærinstituttet.
DNA-analyser hos Rovdata
– Vi har analysert prøvemateriale fra ulven og resultatene bekrefter at dette er den samme ulven som ble registrert med DNA i Bardu og Sørreisa i slutten av mars, forteller Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.
Rovdata har tidligere omtalt det som fra DNA-analyser viste seg å være en finskrussisk hannulv. (Lenke til Rovdatasak: På sporet av finskrussisk ulv i Troms)
– Ulven omtales som genetisk viktig siden den kunne tilført nye gener til den skandinaviske ulvebestanden, som er sterkt innavlet, avslutter Flagstad.
Obduksjonen hos Veterinærinstituttet og videre undersøkelser vil kunne avklare hva ulven døde av.
Fakta om overvåkingen av ulv i Skandinavia:
-
Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
-
Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
-
Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revir.
-
Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
-
Høgskolen i Hedmark (HiHM) er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for overvåkingen av ulveflokker, par og stasjonære, enslige ulver i Norge.
-
Statens naturoppsyn (SNO) følger opp de individene som ikke har etablert egne territorier.
-
Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.
-
I Sverige er det länsstyrelsene som har ansvaret for å registrere ulv i sine län, mens Viltskadecenter koordinerer og kvalitetssikrer registreringen på nasjonalt nivå, på oppdrag fra Naturvårdsverket.