GO

 

Nye bilder av ulvevalpene i Østmarka

Gjennom vinteren er det jevnlig funnet skit- og hårprøver etter de to gjenværende ulvevalpene i Østmarka. Senest 13. april ble de også fotografert sammen av et viltkamera i området, og begge ser friske ut.

Nye bilder av ulvevalpene i Østmarka
Valpene fotografert sammen i Lørenskog 13 april i år. Foto: viltkamera.nina.no

Det var opprinnelig tre valper i kullet som ble gående alene i Østmarka-reviret utenfor Oslo etter at moren, som var ledertispa i reviret ble skutt i nødverge (lenke til nyhetssak) og faren, som var lederhannen i reviret, ble avlivet av dyrevelferdshensyn på grunn av skabb (Lenke til nyhetssak). 

Valpene var unge da foreldrene ble borte, og det var derfor knyttet stor usikkerhet til hvordan de ville klare seg.

Virker i fin form

Siden er det kjent at en av valpene, en hann (V586), har forlatt reviret og er registrert sammen med tanta (V504) i den såkalte Mossereviret (Lenke til nyhetssak)

– Nye viltkamerabilder viser at de to andre valpene, en hann (V602) og ei tispe (V572) fortsatt holder til i Østmarka. Begge valpene har en rekke ganger passert et par viltkameraer tilhørende Norsk institutt for naturforskning (NINA) i området. Fra bildene kan det se ut som at de holder sammen og er i fin form, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

(Saken fortsetter under bildet)

De to ulvevalpene i Østmarka passerte et viltkamera i området med kort tids mellomrom 27. februar i år. Fotomontasje: viltkamera.nina.no


DNA-analyser bekrefter

Gjennom vinteren er alle tre valper i kullet registrert gjennom DNA-analyser av innsamlede skit- og hårprøver en rekke ganger. Mens hannulven som forlot reviret til fordel for Moss (V586) sist ble registrert i Østmarka 29. januar i år, ble de to andre ulvene registrert siste gang ved hjelp av et viltkamera 13. april.

– Begge valpene som lever i Østmarka-reviret runder ett år i disse tider, og det er vanlig at unge ulver forlater fødereviret på dette stadiet. Omstendighetene i Østmarka er imidlertid uvanlige siden begge foreldrene er borte, så det er usikkert hvorvidt begge vil vandre ut eller om en eller begge blir værende i reviret, forklarer Flagstad.

Sterkt innavlet

Valpene er som kjent avkom etter en parring mellom far og datter, og i Skandinavia er det i forbindelse med innavl påvist lavere valpeoverlevelse, sterilitet hos enkelte hanner og i sjeldne tilfeller problemer med skjelettet, tenner og indre organer.

– Selv om valpene virker å være i god form er det derfor fortsatt for tidlig å trekke noen konklusjon om de er friske, sier Flagstad.

Tester ut viltkameraer

Ulvene i Østmarka blir stadig fotografert i området av viltkameraer som tilhører Norsk institutt for naturforskning (NINA). Forskerne i NINA tester blant annet ut om viltkameraer kan brukes til å overvåke gaupe rundt omkring i landet, og har i løpet av året 400 viltkamera i seks områder, fra Troms i nord til Østfold. Kameraene er satt ut av lokale folk organisert av Norges Jeger- og fiskerforbund, og andre friluftsinteresserte.

– Metoden med viltkameraene lar oss evaluere den pågående overvåkingen av gaupe, og inngår i langtidsstudier av overlevelse og reproduksjon hos gaupe, forklarer John Odden, seniorforsker i NINA.

Gir innblikk i dyrelivet

I tillegg til studier av gauper gir kameraene som bonus også innblikk i større deler av pattedyrsamfunnet i områdene.

– Det er stort behov for kunnskap om bestandsutvikling hos mindre rovviltarter, rådyr og hare. En langtidsovervåking i utvalgte områder med viltkameraer kan for eksempel hjelpe oss å overvåke effekter av klimaendringer og menneskelig forstyrrelse på strukturen i pattedyrsamfunnet, sier Odden.

Fotografert flere ganger

Med jevne mellomrom løper det altså også ulv foran viltkameraene. Siden Østmarkaulvene etablerte seg i 2013 har de blitt observert 147 ganger på 13 ulike viltkamera fra Oslo, Lørenskog og Rælingen i nord til Enebakk i sør.

Du kan finne mer informasjon om ulvene i Rovbase (lenke) og kan se flere bilder av ulvene og andre arter på viltkamera.nina.no.

Fakta om overvåkingen av ulv i Skandinavia:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.

  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.

  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revir.

  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.

  • Høgskolen i Hedmark (HiHM) er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for overvåkingen av ulveflokker, par og stasjonære, enslige ulver i Norge.

  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp de individene som ikke har etablert egne territorier.

  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

  • I Sverige er det länsstyrelsene som har ansvaret for å registrere ulv i sine län, mens Viltskadecenter koordinerer og kvalitetssikrer registreringen på nasjonalt nivå, på oppdrag fra Naturvårdsverket.

Kontaktpersoner i Rovdata:

For spørsmål om NINAs viltkameraprosjekt:

  • John Odden, seniorforsker i NINA, tlf. 918 97 175
Skriv ut

Nyheter fra Rovdata