GO

 

Østmarkaulv på besøk hos tanta i Moss

Tispa som slo seg ned i Mossereviret i fjor kan ha fått en partner. Ferske DNA-analyser fra Rovdata viser at hennes nevø og halvbror fra Østmarka-reviret er på besøk i området. Den tidligere alfahannen i Østmarka er far til dem begge.

Østmarkaulv på besøk hos tanta i Moss
Viltkamerabilde av tispa i Mossereviret fotografert 11. januar i år i Hobøl kommune. Foto: viltkamera.nina.no

Det er Rovdatas DNA-analyser av fire skitprøver som avslører det noe uvanlige slektskapet mellom ulvene. Prøvene ble samlet inn i forbindelse med sporing av to ulver i Hobøl kommune i Østfold fylke 13. mars i år.

Samme far i Østmarka

– DNA-analysene bekrefter at det har vandret inn en hann i Mossereviret (RovbaseID V586), og at han er en av de tre valpene som ble født i Østmarka-reviret utenfor Oslo i 2015. Valpekullet var et resultat av en parring mellom far og datter. Nå vil videre sporing og DNA-analyser vise om han har etablert seg og slått seg sammen med tispa i Mossereviret (V504). Begge er valper av den tidligere alfahannen i Østmarka, som ble avlivet i vinter fordi han var kraftig angrepet av skabb, forklarer Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.
Les mer i nyhetssak: Felt skabbulv var alfahannen i Østmarka.

Ulvetispa ble første gang registrert i Mossereviret i fjor vinter og tilhører ulvekullet som ble født i Østmarka i 2013.  Les egen nyhetssak: Ulven kan være tilbake i Mossereviret

Følger med på innavl

Det er over ti år siden sist det var registrert et etablert ulvepar i Mossereviret, mellom Moss og Askim.

– Hvis disse ulvene skulle danne et par, vil det i så fall bli sterkt innavlet. I den skandinaviske ulvebestanden er det kjent at graden av innavl mellom foreldreulver kan ha en negativ effekt på evne til å føde valper og på hvor mange valper som overlever, sier Flagstad.

– Likevel så vi senest i fjor at far og datter i Østmarka ble foreldre til tre tilsynelatende friske valper, hvorav en nå altså har vandret ut og allerede kan være i ferd med å etablere seg med partner, legger han til.

Ikke valpekull til våren

Siden hannen ennå ikke er ett år gammel, er det svært lite sannsynlig at det vil bli født et kull med ulvevalper i Mossereviret til våren.

– I Skandinavia og verden for øvrig er det aldri dokumentert at en så ung ulv har fått valper, påpeker Petter Wabakken, ulveforsker ved Høgskolen i Hedmark.

Meld fra om spor

Ønsker du å bidra i overvåkingen av ulv i området? Det kan du gjøre ved å melde fra om observasjoner av ulv og spor og andre sportegn til nærmeste rovviltkontakt i Statens naturoppsyn (SNO) (Lenke til rovviltkontakter). Du kan også dele observasjoner i det felles skandinaviske rapportsystemet Skandobs. (Lenke til Skandobs) Ved meldinger om ulv vil det automatisk bli sendt en varsling til SNO.

Fakta om overvåkingen av ulv i Skandinavia:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.

  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.

  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revir.

  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.

  • Høgskolen i Hedmark (HiHM) er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for overvåkingen av ulveflokker, par og stasjonære, enslige ulver i Norge.

  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp de individene som ikke har etablert egne territorier.

  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

  • I Sverige er det länsstyrelsene som har ansvaret for å registrere ulv i sine län, mens Viltskadecenter koordinerer og kvalitetssikrer registreringen på nasjonalt nivå, på oppdrag fra Naturvårdsverket.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata