GO

 

Har påvist finskrussisk ulv i Troms

DNA-analyser gjennomført av Rovdata bekrefter at ulven som er registrert en rekke ganger i Troms fylke den siste tiden er en finskrussisk immigrant.

Har påvist finskrussisk ulv i Troms
Statens naturoppsyn følger sporene til hannulven som er registrert i Troms, her ved Bardufoss flystasjon 21. mars. Foto: Trond-Erik Markussen/SNO

Rovdata har DNA-analysert fire ekskrementprøver og en hårprøve etter ulven, alle samlet inn 22. mars.

– Resultatene viser at det er en hannulv med finskrussisk avstamming. Hans DNA-profil matcher med referansemateriale fra den finskrussiske bestanden. Trolig er det en ung hann på leting etter et revir og/eller make, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

Registrert flere steder

Hannulven ble sist sporet i bevegelse nordøstover i Troms, i retning Dividalen 31. mars. Før dette er den registrert til sammen åtte ganger i kommunene Bardu, Sørreisa, Salangen og Målselv i perioden fra 21. til 30. mars.

– Vi vet ikke hvor ulven befinner seg nå. Dette er en tid på året hvor unge ulver ofte forlater sitt føderevir på leting etter nye leveområder, og de kan tilbakelegge store avstander på kort tid, forklarer Flagstad.

(Saken fortsetter under kartet)

Kartet viser hvor hannulven er registrert i perioden fra 21.til 30. mars i Troms fylke. Kart: Rovdata


Spores av SNO

Statens naturoppsyn (SNO) i Troms følger med på ulvens bevegelser. Hvis du gjør observasjoner av ulven kan du melde fra direkte til SNO på telefon (lenke til rovviltkontakter), eller ved å legge inn observasjonen i det felles skandinaviske rapportsystemet Skandobs.

Genetisk viktig ulv

Siden ulven har vandret inn fra Finland/Russland vurderes den som genetisk viktig.

– Ulvestammen i Skandinavia er sterkt innavlet, og ulver som vandrer inn fra øst bærer på nye gener som er viktig for å motvirke negative innavlseffekter, forklarer Flagstad.
 

Fakta om overvåkingen av ulv i Skandinavia:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.

  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.

  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revir.

  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.

  • Høgskolen i Hedmark (HiHM) er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for overvåkingen av ulveflokker, par og stasjonære, enslige ulver i Norge.

  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp de individene som ikke har etablert egne territorier.

  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

  • I Sverige er det länsstyrelsene som har ansvaret for å registrere ulv i sine län, mens Viltskadecenter koordinerer og kvalitetssikrer registreringen på nasjonalt nivå, på oppdrag fra Naturvårdsverket.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata