GO

 

Felt skabbulv var alfahannen i Østmarka

DNA-analyser gjennomført av Rovdata viser at ulven med skabb som ble avlivet av dyrevelferdshensyn tirsdag 19. januar i Enebakk kommune var alfahannen i Østmarka.

Felt skabbulv var alfahannen i Østmarka
Lederhannen i Østmarka var hardt rammet av skabb. Foto: Christian Hillmann/Fylkesmannen i Oslo og Akershus

Dermed er begge alfadyrene i Østmarkareviret utenfor Oslo døde. Rovdata har tidligere bekreftet at det var alfatispa som ble skutt og drept i Østmarka i fjor høst (Lenke til nyhetssak)

– Det ble tatt en vevsprøre av hannulven som nylig ble skutt i Enebakk, og prøven ble sendt til oss i Rovdata for DNA-analyser. Vi har sammenlignet prøvesvarene med tidligere DNA-prøver fra alfahannen, og resultatene bekrefter at det er lederhannen i Østmarkareviret som nå er felt, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

Var i svært dårlig forfatning

Fylkesmannens miljøvernavdeling i Oslo og Akershus og sporingspersonell fra Høgskolen i Hedmark mottok dagene før hannulven ble skutt flere meldinger om at en ulv med skabb oppholdt seg svært nær bebyggelse i Enebakk kommune. Da det tirsdag ble meldt inn sikre observasjoner av ulven, reiste miljøforvaltere fra Fylkesmannen ut for å observere dyret og bli kjent med dyrets tilstand. Ulven ble funnet i svært dårlig forfatning og det ble vurdert at den ikke kom til å overleve. Ulven ble derfor avlivet på stedet etter avklaring med Miljødirektoratet, i henhold til lov om dyrevelferd. Les mer i en pressemelding fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus

DNA-analyser bekrefter identitet

Siden ulven oppholdt seg i yttergrensen av Østmarka-reviret ved Oslo, ble det reist mistanke om at dette var lederhannen i Østmarkareviret. Det er nemlig ikke vanlig at etablerte ulver slipper nye ulver inn i sitt revir. Det er denne mistanken som nå er bekreftet.

– Det er ikke unormalt at viltarter som ulv blir smittet av skabb, og også i andre ulverevir i Skandinavia har vi hatt sporadiske utbrudd. Smittekilder kan for eksempel være rødrev, sier Petter Wabakken, prosjektleder for ulveovervåkingen hos Høgskolen i Hedmark. 

Far og datter fant sammen

Det har vært revirmarkerende ulv i Østmarka siden høsten 2012, da den nå avdøde lederhannen slo seg sammen med ei tispe som hadde vandret til Oslomarka fra Stockholmsreviret Riala. (lenke til nyhetssak: Ulvepar i Østmarka). Etter hvert ble det også dokumentert at paret fikk et valpekull.

Etter at ledertispa forsvant i løpet av høsten 2013, ble tre valper fra 2013-kullet gående sammen med lederhannen påfølgende vinter. En tispevalp vandret ut og ble nylig registrert i det tidligere Mossereviret (lenke til nyhetssak: Ulven kan være tilbake i Mossereviret), mens den nå avdøde tispa og broren hennes ble værende i reviret ytterligere en vinter. Utpå senvinteren vandret broren omsider ut, mens tispa ble igjen sammen med faren.

Fikk nytt valpekull

På vårparten viste viltkamerabilder at tispa var drektig, og i august ble de første bildene av to årsvalper publisert (lenke til nyhetssak: Har påvist to ulvevalper i Østmarka)

Lederhannen og datteren ble registrert vandrende sammen forrige vinter og utover våren, og det er dokumentert fra DNA at de er foreldre til valpekullet i 2015.

– Rykende ferske DNA-prøver fra Østmarka viser nå også at ytterligere en tredje valp er påvist, så kullet har bestått av minst tre valper, sier genetiker Flagstad. 

Usikkert hva som vil skje

Mange lurer på hvordan det vil gå med valpene i dette kullet i Østmarka nå som foreldrene er borte. Sporinger siste uka tyder på at minst 2-3 av valpene er der fortsatt. Høgskolen i Hedmark gjennomfører sporinger på snø og Rovdata avventer DNA-resultater utover vinteren som kan bekrefte hvor mange de er.

– Ulvevalper vandrer som oftest ut i mars-april måned, men siden denne familiegruppen er i oppløsning, så er det vanskelig å si hva som vil skje med ulvene i dette reviret nå, avslutter Petter Wabakken.

Les mer om saken i en pressemelding fra Miljødirektoratet.

Fakta om overvåkingen av ulv i Skandinavia:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revir.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
  • Høgskolen i Hedmark (HiHM) er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for overvåkingen av ulveflokker, par og stasjonære, enslige ulver i Norge.
  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp de individene som ikke har etablert egne territorier.
  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.
  • I Sverige er det länsstyrelsene som har ansvaret for å registrere ulv i sine län, mens Viltskadecenter koordinerer og kvalitetssikrer registreringen på nasjonalt nivå, på oppdrag fra Naturvårdsverket.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata