GO

 

Blodspor stammet fra genetisk viktig ulv

I helga ble det funnet blod etter en ulv i Trysil kommune i Hedmark. Rovdata kunne søndag kveld bekrefte at blodet stammer fra den genetisk viktige ulven fra Finland-Russland, som tidligere er påvist i Sverige. Ulven har ifølge politiet blitt drept ulovlig.

Blodspor stammet fra genetisk viktig ulv
Illustrasjonsfoto Ulv. Foto © Arne Nævra/Rovdata

Feltmannskapene til Statens naturoppsyn (SNO) har fulgt situasjonen tett etter at en hannulv, som kunne ha tilført nye gener til den skandinaviske ulvebestanden, ble påvist i Jämtland i Sverige i november. Siden er ulven påvist i Dalarnas län, før den krysset grensen til Norge.

I de siste dager har SNO gjort nye og oppsiktsvekkende funn etter ulven.

– Feltmannskapene fra SNO fant 17. desember urin- og ekskrementprøver etter ulven i Engerdal kommune. Senere ble det også funnet en større blodansamling i Trysil, som vi analyserte søndag kveld, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

DNA-match

Ifølge Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata, ga alle de tre urinprøvene og blodet som ble funnet fine DNA-profiler.

– Profilene viste at prøvene stammer fra den finsk-russiske ulven som tidligere er sporet i Sverige, kommenterer Flagstad.

Ulovlig drept

Miljødirektoratet meddeler att ulven er ulovlig drept og ifølge politiet i Hedmark erkjenner en mann å ha skutt ulven

Hannulven ble første gang påvist i Jämtland i Sverige, i grensetraktene mot Norge. Det er kjent at ulver kan tilbakelegge store distanser på kort tid, og både SNO og Rovdata har derfor i etterkant fulgt situasjonen tett.

Ulvebestanden er sterkt innavlet

Hannulven har blitt ansett som genetisk viktig fordi den kunne ha tilført nye gener til den skandinaviske ulvebestanden, som er sterkt innavlet. DNA-analyser og et komplett slektstre for bestanden viser at alle ulvene i Skandinavia kan føres tilbake til kun sju ubeslektede individer.

Kontaktpersoner i Rovdata:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata