GO

 

Østmarka-ulv ble påvist ved Kongsvinger

En ny oversikt over DNA-resultater fra Rovdata viser at den siste av de tre ulvevalpene som ble født i Østmarka i 2013 har vært innom Kongsvinger etter at den forlot fødereviret.

Østmarka-ulv ble påvist ved Kongsvinger
Et videoopptak av tre ulver i Østmarka i 2013 bekreftet at det var født valper i reviret. Skjermdump fra filmen © http://viltkamera.nina.no/

Fra før er hannulvens ene søster, alfatispa i Østmarka-reviret, nylig skutt og funnet død i reviret (Lenke til nyhetssak), mens hans andre søster har vandret ut og er registrert i det tidligere Mossereviret (Lenke til nyhetssak).

Fant skitprøve

– DNA-analyser er en viktig metode i overvåkingen av ulv i Norge. I kombinasjon med snøsporing bidrar DNA-analysene til å kartlegge revirhevdende ulv og deres avkom, samt ulver som har lagt ut på vandring, forklarer Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

– For eksempel vet vi nå ved hjelp av analyser av en innsamlet skitprøve at den siste av de tre valpene som ble født i Østmarka i 2013 ble registrert i Kongsvingertraktene i slutten av mars, ganske kort tid etter at han forlot fødereviret, fortsetter han.

Ett år med ulveprøver

Oversikten fra Rovdata viser alle ulver som er registrert ved hjelp av DNA-analyser i Norge i perioden fra 1. august i fjor til 31. juli i år. Ulvene blir funnet og identifisert ved hjelp av innsamling av hår- og ekskrementer, eller ved å analysere vevsprøver fra døde dyr. Analysene gir også viktig tilleggsinformasjon om ulvene er revirhevdende eller på vandring, og hva som er deres sosiale status og føderevir. Se oversikten her.

Påviste 69 ulver

Til sammen er det i perioden analysert 386 hår- og ekskrementprøver, og 243 av disse, eller 63 prosent, var av god nok kvalitet til å kunne individbestemmes. 62 av ulvene ble påvist innenfor overvåkingsperioden på ulv i Skandinavia, som er fra 1. oktober til 31. mars hvert år. Av de 62 ulvene ble 30 påvist i helnorske revir eller på vandring i Norge, mens 32 ulver ble registrert i grenserevir.

Det er i tillegg analysert vevspørver fra 12 døde ulver. Du finner alle resultater fra DNA-analysene på ulv i Rovbase. (Lenke til Rovbase)

Meld fra om ulveobservasjoner

– En ny overvåkingssesong på ulv står for døren, og resultatene fra kommende vinters sporing og DNA-analyser i Norge og Sverige vil vise hvorvidt hannulven fra Østmarka finner seg en partner og etablerer revir. DNA-analysene vil også gi viktig informasjon om de andre ulvene som befinner seg rundt omkring i landet, sier Flagstad.

Han oppfordrer publikum til å melde fra om ulveobservasjoner direkte til Statens naturoppsyn (SNO) eller Høgskolen i Hedmark, eller bidra ved å registrere sine observasjoner i Skandobs (lenke til Skandobs)

Fakta om overvåkingen av ulv i Skandinavia:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revir.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
  • Høgskolen i Hedmark (HiHM) er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for overvåkingen av ulveflokker, par og stasjonære, enslige ulver i Norge.
  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp de individene som ikke har etablert egne territorier.
  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.
  • I Sverige er det länsstyrelsene som har ansvaret for å registrere ulv i sine län, mens Viltskadecenter koordinerer og kvalitetssikrer registreringen på nasjonalt nivå, på oppdrag fra Naturvårdsverket.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata