GO

 

Bekrefter at ledertispa i Østmarka er død

DNA-analyser av vevsprøver bekrefter at det var alfatispa i Østmarka-reviret som ble skutt og funnet død i Østmarka i forrige uke.

Bekrefter at ledertispa i Østmarka er død
Ulvetispa ble skutt tirsdag og funnet død onsdag i Østmarka i forrige uke. Foto: Erik Ola Helstad/Statens naturoppsyn

Rovdata har mottatt og gjennomført DNA-analyser av vevsprøver fra den døde ulven, som en del av ulveovervåkingen i Norge. Prøvene bekrefter at det er alfatispa som ble drept.

– Vi har sammenlignet DNA-prøven med resultater fra DNA-analyser av ulveskit som er samlet inn i området tidligere. Disse gav match på ledertispa, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

Datter til lederhannen

Ledertispa ble født i Østmarka i 2013, og er altså datter til sin egen make. Senhøstes 2012 etablerte han revir i Østmarka sammen med den avdøde tispas mor, som hadde vandret til Oslomarka fra Stockholmsreviret Riala. (lenke til nyhetssak: Ulvepar i Østmarka)

Etter at den opprinnelige ledertispa forsvant i løpet av høsten 2013, ble tre valper fra 2013-kullet gående sammen med lederhannen påfølgende vinter. En tispevalp vandret deretter ut og ble nylig registrert i det tidligere Mossereviret (lenke til nyhetssak: Ulven kan være tilbake i Mossereviret). Den avdøde tispa og broren hennes ble værende i reviret ytterligere en vinter. Utpå senvinteren vandret broren omsider ut, mens tispa ble igjen sammen med faren.

To nye valper

På vårparten viste viltkamerabilder at tispa var drektig, og i august ble de første bildene av to årsvalper publisert (lenke til nyhetssak: Har påvist to ulvevalper i Østmarka)

– Lederhannen og dattera ble registrert vandrende sammen forrige vinter og utover våren, og det er all grunn til å anta at de er foreldre til det dokumenterte valpekullet. Den endelige bekreftelsen vil vi kunne få fra DNA-analyser av valpeskit samlet inn utover høsten og vinteren, forklarer Flagstad.

Bestandsmål ble ikke nådd

Stortinget har bestemt et bestandsmål på tre årlige ulvekull i helnorske revir innenfor området for ynglende ulv (ulvesonen). I 2013 bidro valpekullet i Østmarka til at målet ble nådd.

– Vinteren 2014/2015 ble det kun påvist valpekull i de to helnorske revirene Julussareviret og Letjennareviret, og målet ble derfor ikke nådd i fjor, avslutter Flagstad.

Fakta om overvåkingen av ulv i Skandinavia:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revir.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
  • Høgskolen i Hedmark (HiHM) er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for overvåkingen av ulveflokker, par og stasjonære, enslige ulver i Norge.
  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp de individene som ikke har etablert egne territorier.
  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.
  • I Sverige er det länsstyrelsene som har ansvaret for å registrere ulv i sine län, mens Viltskadecenter koordinerer og kvalitetssikrer registreringen på nasjonalt nivå, på oppdrag fra Naturvårdsverket.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata