GO

 

Har påvist to ulvevalper i Østmarka

Ferske videoopptak fra Østmarka bekrefter at det er født ulvevalper i ulvereviret utenfor Oslo i år. Se video i saken!

Har påvist to ulvevalper i Østmarka
To ulvevalper ble filmet i Østmarka sist søndag. © http://viltkamera.nina.no/

Videoopptaket er gjort av et viltkamera utplassert i området av Norsk institutt for naturforskning (NINA), for å teste en ny overvåkingsmetode av gaupe. 

– På filmen kan man tydelig se to ulvevalper som passerer videokameraet litt over halv elleve på kvelden søndag 9. august. Siden et ulvepar som har etablert revir ikke vil akseptere andre ulver på deres område, kan vi derfor slå fast at det er født et kull i ulvereviret i år, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

Se den ferske videoen av ulvevalpene i Østmarka her!

Kan være avkom av far og datter

Ulveparet i Østmarka utenfor Oslo ble første gang påvist i januar 2013, og paret ble siden både fotografert og påvist gjennom DNA-analyser av innsamlet ulveskit. Alfahunnen i paret er imidlertid ikke registrert i området siden høsten 2013. Siden det ikke er vanlig at alfadyr i etablerte revir forlater hverandre, er det derfor sterke mistanker om at hun er død.

– Årets valpekull kan derfor være avkom av alfahannen og en datter fra 2013-kullet. Disse to ble registrert vandrende sammen forrige vinter og utover våren. DNA-analyser av skitprøver som samles inn i Østmarka utover høsten og vinteren vil kunne avklare hvorvidt det er disse to som er foreldre til valpene, forteller Flagstad.

Avventer sporing på snø

Ulvebestanden i Skandinavia blir hver vinter registrert og overvåket i perioden fra 1. oktober til 31. mars, og metodene som brukes er hovedsakelig sporing på snø og DNA-analyser av biologiske prøver.

Valper fødes i slutten av april eller i mai måned, og blir vanligvis påvist av overvåkingen gjennom sporing på snø den påfølgende vinteren.

– Det er vanskelig å finne prøver etter dyrene på barmark. Vi vil få flere svar når snøen legger seg på bakken til høsten og tillater sporing av dyrene. Det vil for eksempel kunne gi svar på om det er født flere valper i kullet enn det filmen viser, og bekrefte hvem som er mor og far, forklarer Flagstad.

Rovdata vil informere om funn fra overvåkingen utover høsten og vinteren.

Fakta om overvåkingen av ulv i Skandinavia:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revir.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
  • Høgskolen i Hedmark (HiHM) er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for overvåkingen av ulveflokker, par og stasjonære, enslige ulver i Norge.
  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp de individene som ikke har etablert egne territorier.
  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.
  • I Sverige er det länsstyrelsene som har ansvaret for å registrere ulv i sine län, mens Viltskadecenter koordinerer og kvalitetssikrer registreringen på nasjonalt nivå, på oppdrag fra Naturvårdsverket.

Kontaktperson i Rovdata:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata