GO

 

Har registrert flere ulver

Det registreres fortsatt ulv i Norge denne overvåkingssesongen og så langt er det påvist 73-75 ulver innenfor landets grenser.

Har registrert flere ulver
Nesten fire år gammel hannulv fotografert under kontrollerte forhold i Langedrag Naturpark. Foto: Arne Nævra/Rovdata

En fersk foreløpig statusrapport fra Rovdata viser at det så langt denne sesongen er registrert 34-36 ulver som kun lever i Norge. I tillegg er 39 ulver registrert i både Norge og ett av våre naboland, henholdsvis 38 i Sverige og én ulv i Finland.

– Ulv i Skandinavia blir overvåket ved omfattende sporing på snø og DNA-analyser av innsamlede skit- og hårprøver. Metodene har så langt påvist 73-75 ulver innenfor landets grenser denne sesongen, forteller Øystein Flagstad, som er genetiker i Rovdata.

Overvåkingssesongen for ulv i Skandinavia er hovedsakelig fra 1. oktober til 31. mars hvert år. Underveis publiserer Rovdata foreløpige statusrapporter fra arbeidet og gir et sammendrag av det som til nå er dokumentert og kartlagt om ulvens status i Norge.

To helnorske ulvekull

Stortinget har slått fast et bestandsmål på tre ulvekull innenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv (ulvesonen) i Norge hvert år. Overvåkingen prøver derfor å finne spor etter valper som ble født året før.

– Det er så langt påvist at det ble født to ulvekull i helnorske revir i 2014, i revirene Julussa og Letjenna, som begge er helt eller delvis innenfor ulvesonen. I tillegg er det påvist fire ulvekull i grenserevir mot Sverige. Dette gjelder revirene Rotna, Slettås, Hærsjø og Kynnefjäll, forteller Flagstad.

Av andre helnorske ulverevir er det nå ikke noe som tyder på at det ble født valper i Østmarka, Mangen eller Kynna i fjor.

(Saken fortsetter under kartet)

Kartet viser helnorske ulverevir og svensk-norske grenserevir som er påvist så langt i vinter. Ulvesonen er uthevet i gult. Kart: Høgskolen i Hedmark.

 

Du kan delta i overvåkinga

Observasjoner fra publikum er en viktig del i overvåkingen av alle de fire store rovdyrene gaupe, jerv, brunbjørn og ulv i Norge.

Du kan enkelt delta i ulveovervåkingen ved å dele dine observasjoner av dyrene eller spor og andre sportegn etter dem til Statens naturoppsyn i ditt område, eller ved å legge observasjonen inn i Skandobs.

Les den foreløpige statusrapporten fra ulveovervåkinga her:
Ulv i Norge pr. 15. april 2015. Foreløpige konklusjoner for vinteren 2014/2015. Rapport 6.

Endelig statusrapport over ulv i Norge, Sverige og Finland vinteren 2014/2015 vil foreligge rundt sommeren.

Fakta om overvåkingen av ulv i Skandinavia

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revir.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
  • Høgskolen i Hedmark (HiHM) er på oppdrag fra Rovdata gitt hovedansvaret for overvåkingen av ulveflokker, par og stasjonære, enslige ulver i Norge.
  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp de individene som ikke har etablert egne territorier.
  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.
  • I Sverige er det länsstyrelsene som har ansvaret for å registrere ulv i sine län, mens Viltskadecenter koordinerer og kvalitetssikrer registreringen på nasjonalt nivå, på oppdrag fra Naturvårdsverket.
  • DNA-laboratoriet ved Grimsö forskningsstation utfører DNA-analyser på svenske prøver.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata