GO

 

Felles norsk-svenske metoder for bjørn og ulv er klare

Med de nye instruksjonene for overvåking av brunbjørn og ulv på plass, overvåkes nå alle de fire store rovdyrartene ved bruk av felles metoder i Norge og Sverige.

Felles norsk-svenske metoder for bjørn og ulv er klare
Brunbjørn Foto © Jan Ove Gjershaug/Rovdata

– Miljødirektoratet i Norge og Naturvårdsverket i Sverige har nylig fastsatt felles skandinaviske metoder for bestandsovervåking av brunbjørn og ulv. Tilsvarende ble gjort for gaupe og jerv i fjor, og målet om en samordnet overvåking av de fire store rovdyrene i Skandinavia er dermed nådd! sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Anbefalt av eksperter

Veien mot målet startet ved at Miljødirektoratet og Naturvårdsverket nedsatte arbeidsgrupper med eksperter fra begge land, som laget forslag til bedre og felles overvåkingsmetoder. De fire arbeidsgruppene leverte sine anbefalinger til Miljødirektoratet og Naturvårdsverket, som nå har vedtatt felles metoder.

– De store rovdyrene beveger seg og lever uavhengig av landegrenser, og felles metoder og sammenstillinger av bestandsdata gjør at vi nå får et mer helhetlig bilde av de felles skandinaviske bestandene, sier Kjørstad.

Deler databaser

Samarbeidet om overvåkingen av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv i Skandinavia har de siste årene tatt flere viktige steg. Alle data som samles inn i felt av Statens naturoppsyn (SNO) i Norge og Länsstyrelsene i Sverige blir lagret i den felles databasen Rovbase. Observasjoner fra publikum kan i tillegg deles i rapportsystemet Skandobs, som også er felles for Norge og Sverige.

– Det at vi nå gjennomfører arbeidet likt på begge sider av grensen, og at vi også har utviklet felles databaser for lagring av data, er unikt. Det vil gi myndighetene i begge land mulighet til en økt presisjon i forvaltningen av artene fremover, sier Kjørstad.

Du kan lese de nye instruksene for bjørn og ulv her.

Lenke til Rovbase

Lenke til Skandobs

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata