GO

 

Cirka 80 ulver i Norge

Sluttrapporten fra ulveovervåkinga sist vinter er klar. Til sammen var det cirka 400 ulver i Skandinavia vinteren 2013-2014, hvorav cirka 30 ulver kun i Norge, 50 ulver i grenserevir, og omtrent 320 ulver i Sverige.

Cirka 80 ulver i Norge
Illustrasjonsbilde Ulv. Foto © Jan Ove Gjershaug/Norsk institutt for naturforskning. Bildet er tatt under kontrollerte forhold i innhegning i Namsskogan Familiepark.

Dermed ble det registrert cirka 80 ulver inne på norsk areal, og det er samme antall som ble registrert vinteren 2012-2013.

– Vi ser at antallet ulv som kun er i Norge har vært stabilt rundt cirka 30 de siste to vintrene, og at antall ulver i grenserevir også er uendret fra forrige vinter til sist vinter, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Flere ulver i Skandinavia

Ulvestammen i Skandinavia er likevel i vekst og det skyldes at det er blitt flere ulver i Sverige. Vinteren 2012-2013 ble det registrert cirka 380 ulver til sammen i Norge og Sverige, mot cirka 400 sist vinter.
Status er dermed uendret siden forrige statusoppdatering 17. juni i år. (Lenke til nyhetssak Stadig flere ulver i Skandinavia)

58 døde ulver

I perioden fra 1. mai i fjor til 30. april i år ble det dokumentert 58 døde ulver i Skandinavia, hvorav 14 i Norge og 44 i Sverige (Lenke til nyhetssak Svenske ulver vandrer til Norge).

36 ble skutt, 11 ble drept i trafikken og 11 døde av andre årsaker.

Registrerte 40 ulvekull

Ulvene i både Norge, Sverige og Finland blir hovedsakelig registrert gjennom sporing på snø og DNA-analyser av hår og ekskrementer hvert år i perioden fra 1. oktober til 28. februar. Publikum deltar også ved å melde ifra om observasjoner, blant annet gjennom Skandobs, i tillegg til at data fra radiomerkede og døde ulver blir benyttet.

Ulv i Skandinavia føder valper i slutten av april og begynnelsen av mai, og det er påvist at det ble født totalt 40 ulvekull i Norge og Sverige i fjor. Dette er en liten økning fra 38 kull i 2012.

– Tre ulvekull ble født i de helnorske ulverevirene Julussa og Letjenna i Hedmark og i Østmarka utenfor Oslo. Stortingets bestandsmål om tre årlige ulvekull i helnorske revir innenfor forvaltningsområdet for ulv ble dermed nådd for fjerde året på rad, forteller Kjørstad.

Det ble i tillegg født fem ulvekull i grenserevirene Slettås, Rotna, Skuggöjden, Hærsjø og Djurskog, mens 32 kull ble født i helsvenske revir.
Det er foreløpig usikkert hvor mange valpekull som er født i Skandinavia i 2014. De aller fleste valpekullene blir først påvist når sporsnø legger seg på bakken senhøstes eller tidlig på vinteren.

43 ulveflokker i Skandinavia

Det ble totalt påvist 43 familiegrupper, med eller uten bekreftede valper, i Skandinavia sist vinter. Dette omfatter de nevnte tre revir med registrerte valpekull i Norge, fem grenserevir og 35 svenske familiegrupper.

Det er i samme periode også registrert 23-24 revirmarkerende par, hvorav 2-3 i Norge, to i grenserevir og 19 i helsvenske revir. I tillegg ble det registrert 13 revir med andre stasjonære ulver i Skandinavia, hvorav to i Norge, ett i grenserevir og ti i Sverige. I Norge ble det også registrert 8-11 andre ulver, som ikke hadde etablert revir.

Det er ikke påvist noen nye finsk-russiske immigrant-ulver i vinter, som kan tilføre friske gener til den skandinaviske bestanden.

14 helfinske ulveflokker

I Finland og grenserevir mot Russland ble det sist vinter påvist 22 ulveflokker. 14 av flokkene, med til sammen 61-67 ulver, holdt til i helfinske revir. I tillegg ble det registrert åtte familiegrupper med til sammen 37-43 ulver, med tilhold på begge sider av riksgrensen mot Russland. Totalt sett for Norge, Sverige og Finland ble det vinteren 2013-2014 påvist 65 ulveflokker.

Statusrapporten for vinteren 2013-2014 er laget av Høgskolen i Hedmark og svenske Viltskadecenter på oppdrag fra Rovdata i Norge og Naturvårdsverket i Sverige.

Du kan lese hele rapporten her:
Ulv i Skandinavia og Finland: Sluttrapport for bestandsovervåking av ulv vinteren 2013-2014


Fakta om overvåkingen av ulv i Skandinavia:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revir.
  • Ulv i Skandinavia blir hovedsakelig registrert i perioden fra 1. oktober til 28. februar hvert år, men det pågår et tett og kontinuerlig samarbeid mellom Norge og Sverige om overvåking av arten også utenfor denne perioden.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
  • Høgskolen i Hedmark (HiHM) er på oppdrag fra Rovdata gitt hovedansvaret for overvåkingen av ulveflokker, par og stasjonære, enslige ulver i Norge.
  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp de individene som ikke har etablert egne territorier.
  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.
  • I Sverige er det länsstyrelsene som har ansvaret for å registrere ulv i sine län, mens Viltskadecenter koordinerer og kvalitetssikrer registreringen på nasjonalt nivå, på oppdrag fra Naturvårdsverket.
  • DNA-laboratoriet ved Grimsö forskningsstation utfører DNA-analyser på svenske prøver.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata