– Vi ser at mange av valpene etter de to finskrussiske hannene «Kynnahannen» og «Galvenhannen», som vandret inn til Skandinavia mot slutten av forrige tiår, har klart å etablere seg og få valper selv, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.
– Dette er meget interessant fordi ulvebestanden nå er tilført nytt genmateriale fra øst som har redusert innavlen i bestanden, legger han til.
Fører til mindre innavl
Funnene er gjort gjennom utstrakt bruk av DNA-analyser og kommer fram i den endelige statusrapporten fra overvåkingen av ulv i Skandinavia i vinter.
I åtte av minst 28 valpekull som ble født i Skandinavia i fjor var en av foreldrene avkom etter en av de to finsk-russiske hannulvene. –Dette gjelder altså nær en tredjedel av alle skandinaviske valpekull, og viser hvor raskt de friske genene sprer seg i bestanden, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.
Forventer flere kull
I vinter ble det også registrert ytterligere fem eller seks etablerte revirmarkerende par med etterkommere etter de to finskrussiske hannene.
– Det er derfor sannsynlig at det er født enda flere valpekull med østlige gener i år enn de åtte i fjor, påpeker Flagstad. Den skandinaviske ulven føder normalt valper i slutten av april og i mai måned hvert år.
I følge Flagstad vil graden av innavl trolig fortsette å falle i enda noen år framover, selv uten tilførsel av nye finskrussiske immigranter.
– På lengre sikt er bestanden imidlertid avhengig av flere immigranter for å få tilført nye gener og unngå negative effekter av innavl, sier Flagstad.
Stabil ulvebestand i Skandinavia
Overvåkingsrapporten fra i vinter viser at den skandinaviske ulvebestanden har holdt seg stabil i forhold til vinteren før, fra 289-325 ulver vinteren 2010/2011 til 260-330 individer vinteren 2011/2012.
– Cirka 30 av ulvene i vinter ble kun påvist på norsk areal og et like stort antall levde på tvers av riksgrensen mot Sverige. Resten hadde tilhold kun i Sverige. Antallet helnorske ulver er dermed omtrent det samme som vinteren 2010-2011, da det ble registrert 32 til 34 ulver i landet, sier Kjørstad.
|
Ulveflokker og revirmarkerende par av ulv i Skandinavia vinteren 2011-2012 Kart © Rovdata |
Flere ulver i Finland
Det ble sist vinter påvist i alt 31 ulveflokker i Skandinavia og 24 i Finland. I følge Petter Wabakken, som er prosjektleder for ulveovervåkingen hos Høgskolen i Hedmark, er det i dag derfor mer ulv i Skandinavia enn det er i Finland.
–Det var en økning fra 19 til 24 flokker i Finland fra vinteren før, men samtidig skal det bemerkes at finsk ulvebestand er redusert fra 40 til 24 flokker i løpet av treårsperioden fra 2008-2009 og fram til 2011-2012.
Av de 24 ulveflokkene hadde 14 flokker tilhold kun i Finland, mens 10 flokker hadde tilhold på begge sider av riksgrensen mot Russland.
Bestandsmålet oppnådd i Norge
I fjor ble det født mellom 28 og 31 valpekull Skandinavia, mot 31 i 2010.
– Tre av kullene ble født i helnorske revir, tre i grenserevir og de resterende i helsvenske revir. De tre helnorske kullene var innenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv i Norge, og Stortingets målsetting ble dermed nådd for andre året på rad, forteller Morten Kjørstad.
Stortinget har satt som mål at det skal fødes tre kull med ulv i helnorske revir innenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv i Norge hvert år.
Målet kan nås også i år
Ut fra en vurdering av forekomsten av ulv i Norge er det forventet at det er født fra to til fire kull med ulvevalper i helnorske ulverevir i 2012.
– Det er absolutt mulig at Stortingets målsetning oppnås for tredje året på rad, sier Wabakken.
Han legger til at det foreløpig ikke er påvist ulvevalper født i helnorske revir i år. Endelige svar vil ikke foreligge før under perioden med sporing på snø til vinteren.
Statusrapporten fra vinterens overvåking av ulv i Skandinavia er laget av Høgskolen i Hedmark i samarbeid med Grimsö forskningsstation i Sverige og Vilt- og fiskeriforskningsinstituttet i Finland, på oppdrag fra Rovdata.
Du kan lese rapporten i sin helhet her:
Ulv i Skandinavia - Statusrapport for vinteren 2011-2012
Fakta om overvåkingen av ulv:
- Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
- Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
- Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revirer.
- Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
- Høgskolen i Hedmark på Evenstad er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for koordinering og kvalitetssikring av bestandsovervåkingen av stasjonære og ynglende ulver i Norge.
- Statens naturoppsyn (SNO) følger opp streifdyr og de individene som ikke har etablert egne territorier.
- Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.