GO

 

Østmarkaulven er fortsatt i Trøndelag

Ulven som var i Østmarka øst for Oslo i vinter er nå påvist i Orkdal kommune i Sør-Trøndelag.

Østmarkaulven er fortsatt i Trøndelag
Ulvespor illustrasjonsbilde © Mogens Totsås/Statens naturoppsyn

Det viser en fersk DNA-analyse som Rovdata har utført på oppdrag fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

– Statens naturoppsyn (SNO) fant en hårprøve i Orkdal 24. juli i forbindelse med skader på sau, som det ble antatt at ulv stod bak. Prøven er nå analysert og viser seg å stamme fra den såkalte Østmarkaulven, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Har vandret fra Akershus

Overvåkinga av ulv i Norge har fulgt med på ulvens vandring gjennom sporing og DNA-analyser av ekskrementer hår siden den krysset isen på innsjøen Øyeren på tur vestover i midten av februar i år.

Det er tidligere kjent at ulven har vandret fra Akershus, via Oppland og Nordmøre, og til Trøndelag. I slutten av juni i år var den i Agdenes kommune på trøndelagskysten. Til sammen har den tilbakelagt en distanse på cirka 500 kilometer i luftlinje (se tidligere nyhetssak fra Rovdata).

I Østmarka øst for Oslo ble det totalt funnet tre ekskrementer etter ulven i løpet av mars og april måned i år i kommunene Enebakk og Ski i Akershus. På tur nordover i landet ble det funnet fire prøver til, og nå har hannulven dukket opp i Orkdal kommune i Sør-Trøndelag.

 
De sorte prikkene i kartet viser hvor de åtte DNA-prøvene fra individ V385 (Østmarkaulven) er funnet. Pilene viser vandringsretningen. Prøvene ble funnet i Østmarka i mars og april, i Lillehammer i april, i Halsa i mai, Agdenes i juni og i Orkdal i juli. Kart © Rovdata

Følger med

Det er tidligere kjent at ulven høyst sannsynlig er født i det såkalte Dals Ed/Halden-reviret, som går på tvers av grensen med Sverige. Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge, og vil fortsette å følge med på hvor hannulven oppholder seg.

– Vi sporer og samler inn biologisk materiale i felt for å følge med på hvor denne og øvrige ulver i Norge befinner seg, sier Kjørstad, som ønsker å motta tips om observasjoner av ulv og spor og andre sportegn etter arten.

Du kan enkelt melde inn dine observasjoner av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv i Rovdatas rapportsystem for store rovdyr på internett, eller ved å laste ned vår app til smarttelefoner. (Les mer om Rovdata-appen her). Du kan også melde i fra om observasjoner direkte til rovviltkontakten i SNO i ditt fylke.

Fakta om overvåkingen av ulv:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revirer.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
  • Høgskolen i Hedmark på Evenstad er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for koordinering og kvalitetssikring av bestandsovervåkingen av stasjonære og ynglende ulver i Norge.
  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp streifdyr og de individene som ikke har etablert egne territorier.
  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata