GO

 

Ulv vandret fra Østmarka til trøndelagskysten

Ulven som ble påvist flere ganger i Østmarka øst for Oslo i vinter har vandret nordover og ble sist registrert i Agdenes kommune i Sør-Trøndelag.

Ulv vandret fra Østmarka til trøndelagskysten
Sporene til Østmarkaulven ble fulgt ved Børtervann i Enebakk kommune 15. februar i år. Foto: Frode Støtterud/Privat

Det viser DNA-analyser som er gjennomført av overvåkingen av ulv i Norge.

– Sporing og funn av prøver viser at ulven har gått fra Akershus, via Oppland og Nordmøre, og til Trøndelag, en distanse på cirka 500 kilometer i luftlinje, forteller Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Trolig en ung hannulv

Det var Statens naturoppsyn (SNO) som først kom på sporet av ulven i midten av februar i det den krysset isen på innsjøen Øyeren på tur vestover. Utover i februar og mars ble det gjort flere observasjoner av ulv i Østmarka, og i midten av mars ble det funnet ekskrementer fra ulven, som Rovdata fikk analysert på DNA-laboratoriet til Norsk institutt for naturforskning (NINA).

– DNA-analysene fortalte oss at ulven var en hann. DNA-analyser kan ikke si noe om alder, men vi antok at dette mest sannsynlig var et ungt individ på vandring. Valper forlater ofte flokken på våren på leting etter en partner og et område å slå seg ned i, og de kan vandre mye og langt før de etablerer seg, forteller Kjørstad.

I Østmarka ble det totalt funnet tre ekskrementer etter ulven i løpet av mars og april måned. Funnene ble gjort i kommunene Enebakk og Ski i Akershus.

Lillehammer neste

Sist i april ble det funnet hår og ekskrement fra en ulv i Lillehammer, og analyseresultatene viste at prøvene stammet fra den samme ulven som tidligere var påvist i Østmarka.

– Midt i april fulgte vi sporene etter en ulv som gikk nordover og ut av Østmarka. Vi antok at det var den såkalte Østmarkaulven vi sporet, og de etterfølgende dagene mottok SNO flere meldinger om observasjoner av ulv fra områder lengre nord. Da Rovdata leverte svaret på DNA-analysen fra Lillehammer, stemte det derfor godt med sporinger og observasjoner som var gjort, forteller Jan H. Wilberg, rovviltansvarlig i Statens naturoppsyn.

Gikk videre til Møre og Trøndelag

Neste observasjoner og DNA spor etter ulven er fra Halsa i Møre og Romsdal og Agdenes i Sør-Trøndelag. En hårprøve som ble funnet i Agdenes i slutten av juni er foreløpig det siste funnet som er gjort etter dyret.

– Vi vet ikke hvor ulven er nå, men det er stor sjanse for at vi vil finne den igjen gjennom innsamlingen av biologisk materiale for DNA-analyse som vi gjør i overvåkingen i dag, sier Kjørstad.

 
De sorte prikkene i kartet viser hvor de syv DNA-prøvene fra individ V385 (Østmarkaulven) er funnet og pilen viser vandringsretningen. Prøvene i Østmarka ble funnet i mars og april, i Lillehammer i april, i Halsa i mai og i Agdenes i juni. Kart © Rovdata 


Født i grenserevir

Ifølge Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata, viser de genetiske analysene at ulven er født i Sør-Skandinavia, men ikke i et helnorsk revir.

– Slektskapsanalyser viser at han høyst sannsynlig har sitt opphav i det såkalte Dals Ed/Halden reviret, som har vært et revir på tvers av riksgrensen mellom Norge og Sverige siden tidlig på 2000-tallet, forteller Flagstad.

Fakta om overvåkingen av ulv:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revirer.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
  • Høgskolen i Hedmark på Evenstad er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for koordinering og kvalitetssikring av bestandsovervåkingen av stasjonære og ynglende ulver i Norge.
  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp streifdyr og de individene som ikke har etablert egne territorier.
  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

Kontaktpersoner:

  • Morten Kjørstad, leder i Rovdata, tlf. 73 80 14 74/977 30 830
  • Jan H. Wilberg, rovviltansvarlig for Statens naturoppsyn (SNO) i Oslo, Akershus og Østfold, tlf. 916 74 730
Skriv ut

Nyheter fra Rovdata