GO

 

Stabil ulvebestand i Skandinavia

I vinter var det omtrent like mange ulver i Skandinavia som i fjor vinter.

Stabil ulvebestand i Skandinavia
Ulv © Kjetil Schjølberg

Det viser en fersk rapport som Høgskolen i Hedmark har laget på oppdrag fra Rovdata. Rapporten gir en foreløpig status for ulv i Skandinavia vinteren 2011-2012.

Svært liten endring

Sist vinter ble det registrert mellom 258 og 329 ulver i Skandinavia, mot 286 og 335 ulver vinteren 2010-2011.

– Det er registrert noen få ulver mindre i vinter sammenlignet med forrige vinter, men tallene er så like at vi ikke kan snakke om noen reduksjon i den skandinaviske bestanden, forklarer Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Han kan fortelle at ulvebestanden som vi har hatt i Skandinavia de to siste årene er den høyeste som er registrert siden de felles norsk – svenske registreringene startet i 1978.

– Historisk sett har bestanden imidlertid vært betydelig større enn den er i dag. Rundt midten av 1800-tallet ble det for eksempel skutt over 200 ulver årlig bare i Norge, sier Kjørstad.

Svak nedgang i Norge

Rapporten viser også at det har vært en liten nedgang i antallet helnorske ulver fra forrige vinter til sist vinter. Vinteren 2010-2011 ble det registrert 33 til 35 ulver som kun hadde tilhold i Norge, mot 28 eller 29 vinteren 2011-2012.

– Stortinget har satt som mål at det skal fødes tre kull med valper i helnorske revir innenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv i Norge hvert år. Dette målet ble nådd i fjor med tre ynglinger for andre året på rad, sier Kjørstad.

I Skandinavia ble det i alt født mellom 28 og 31 kull i fjor. Dette er likt med i 2010, da det ble født 31 kull.

Alfadyr har forsvunnet

Overvåkinga av ulv viser at flere av alfadyrene i Norge har blitt borte det siste året.

Innenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv i Norge ble det påvist totalt 23 voksne, stasjonære og revirhevdende ulver vinteren 2010-2011. Av disse ble kun 11, eller 48 prosent av dem, dokumentert i live ett år seinere. 10 av ulvene, eller 43 prosent, var forsvunnet. For de resterende to ulvene (9 prosent) var det uklart om de fortsatt var til stede.

– Dette er et betydelig svinn av en gruppe voksne ulver som normalt ikke vandrer ut, forteller Kjørstad.

Han får støtte av Petter Wabakken, som er prosjektleder for ulveovervåkingen hos Høgskolen i Hedmark.

– Det er mindre enn fem prosent sannsynlig at en voksen og veletablert ulv forlater reviret sitt og vandrer ut. Omfattende illegal avliving er derfor mistenkt da ingen ulver er felt legalt i ulvesonen, forteller Wabakken.

Wabakken forklarer at uten en betydelig innvandring og rask reetablering av ulv fra Sverige ville bestanden på norsk side neppe klart å holde seg stabil.

Forventer to til fire helnorske kull

Den skandinaviske ulven føder normalt valper i siste halvdel av april eller i mai måned hvert år. Ut fra en vurdering av forekomsten av ulv i Norge er det forventet at det er født fra to til fire kull med ulvevalper i helnorske ulverevir i 2012.

– Det er absolutt mulig at vi når Stortingets målsetning på tre helnorske kull for tredje året på rad, sier Wabakken.

Han legger til at det foreløpig ikke er påvist ulvevalper født i helnorske revir i år, og at det endelige svaret ikke vil foreligge før under perioden med sporing på snø til vinteren.

En endelig statusrapport for ulv i Skandinavia vil være klar 1. september i år.

Du kan lese hele rapporten fra Høgskolen i Hedmark her:
Ulv i Skandinavia vinteren 2011-2012 – foreløpig statusrapport

Fakta om overvåkingen av ulv:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revirer.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
  • Høgskolen i Hedmark på Evenstad er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for koordinering og kvalitetssikring av bestandsovervåkingen av stasjonære og ynglende ulver i Norge.
  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp streifdyr og de individene som ikke har etablert egne territorier.
  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata