GO

 

Genetisk viktig ulvepar er funnet

En datter av Kynna-hannen har slått seg sammen med Galven-hannen. Det viser DNA-analyser av ekskrementer som er samlet inn i Gävleborgs län i Sverige.

Genetisk viktig ulvepar er funnet
Ulv Foto © Svein Wik

Begge disse alfadyrene har finskrussiske gener og er derfor viktige individer for den skandinaviske ulvebestanden, som er rammet av innavl. Sammen har de etablert et nytt revir i Sverige.

– Dette er et interessant og viktig funn fordi Galven-hannen er en finskrussisk immigrant mens Kynna-tispa er avkom av en annen finskrussisk ulv. Hvis de får ulvekull sammen, er dette et svært viktig bidrag til å redusere det høye innavlsnivået i den skandinaviske bestanden, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

Verdifulle gener

Kynna-tispa er altså avkom etter den finskrussiske «Kynna-hannen», som sammen med Galven-hannen første gang ble registrert i Skandinavia i 2008, etter å ha vandret inn fra Russland eller Finland. Hannulvene etablerte seg da i henholdsvis det norske Kynna-reviret og det svenske Galven-reviret, derav også navnet.

I etterkant har hver av dem gitt opphav til tre ulvekull, i henholdsvis 2008, 2009 og 2010, med totalt 36 kjente valper. En god del av disse har etablert seg i egne revir og fått nye valper.

Denne reproduksjonen har vært viktig for å redusere innavlen i den skandinaviske ulvebestanden, og funnet av det nye paret i Sverige gir nå ytterligere håp.

– Dette er første gang vi får en kobling mellom de to immigrant-familiene. Med tanke på reduksjon av innavlsnivået i den skandinaviske bestanden, så er dette den mest gunstige sammenstillingen vi kunne få. Hvis paret får valper vil kun 25 prosent av deres gener være av innavlet skandinavisk opphav, mot for eksempel 50 prosent for avkom fra Kynna og Galven, eller 100 prosent i helskandinaviske par, sier Flagstad.

(saken fortsetter under kartet)

 
En datter av Kynna-hannen har vandret over grensen til Sverige og slått seg sammen med Galven-hannen. Kart © Rovdata

 

DNA-analyser gav uttelling

Det nye ulveparet ble funnet etter at svenskene gjorde funn av ekskrementer fra ulv, som ble sendt til DNA-analyser hos Grimsö forskningsstation og Viltskadecenter.

– Dette funnet viser hvor viktig DNA-analyser er som verktøy i overvåkingen av ulvebestanden i Skandinavia, sier Morten Kjørstad, som er leder i Rovdata.

Det er foreløpig ikke kjent om paret har fått valper i år.

Kynna-hannen forsvant

DNA-analyser som Rovdata har gjennomført har tidligere bekreftet at den opprinnelige Kynna-hannen er borte og byttet ut med en ny hann av skandinavisk opprinnelse. I Sverge ble Galven-hannen i vinter påvist å være i live, etter å ha vært borte siden i fjor høst. Nå har han altså sammen med ei utvandret tispe fra Kynna-reviret etablert seg i det såkalte Prästskogenreviret i nordvestre Gävleborgs län.

Fakta om overvåkingen av ulv i Norge:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revirer.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
  • Høgskolen i Hedmark på Evenstad er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for koordinering og kvalitetssikring av bestandsovervåkingen av stasjonære og ynglende ulver i Norge.
  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp streifdyr og de individene som ikke har etablert egne territorier.
  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata