GO

 

Har du lastet ned Rovdata-appen?

Husk å ha den med deg når du vandrer ut i skog og fjell. Du vet aldri når du kommer over spor etter et rovdyr!

Har du lastet ned Rovdata-appen?
Foto av bjørn © Jan Ove Gjershaug

– Ved å legge inn en observasjon i vårt rapportsystem med Rovdata-appen vil du bidra til mer kunnskap om artene gaupe, jerv, brunbjørn og ulv og hvor de lever i Norge. Ditt bidrag teller! sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Legg ved bilder

Rovdata har ansvaret for overvåkingen av de fire store rovdyrene, samt kongeørn, i Norge, og for at bestandstallene for disse artene er best mulig. Observasjoner fra publikum er en viktig og avgjørende ressurs i overvåkingen.

Selv la Kjørstad inn en observasjon av spor etter en jerv via appen 7. april i år.

– Jeg kom over sporet under en skitur i Fiplingdalen i påsken, forteller Kjørstad.

Vis sporstørrelsen

Han tok også fram mobilkameraet og sikret seg et bilde av sporet. Da var han påpasselig med å få med en fyrstikkeske ved siden av sporet på bildet.

– Når man tar bilder av sporavtrykk og andre sportegn er det viktig å få med noe på bildet som forteller noe om størrelse. Uten slike referansepunkter kan det være vanskelig å få en oppfatning av hvor stort sporavtrykket eller ekskrementet er, som igjen gjør det utfordrende å identifisere hvilken art det stammer fra, forklarer Kjørstad.

Sporavtrykkene til gaupe og en vanlig huskatt er for eksempel veldig like, men gaupas avtrykk er mange ganger større. Da er det viktig å få fram størrelsen til sporavtrykket på bildet.

 
En snusboks kan gi en indikasjon på hvor stort et sporavtrykk egentlig er. Her ser du et spor fra en jerv. Foto © Morten Kjørstad/Rovdata


Gratis app

Alle observasjoner som blir lastet opp med appen havner i Rapportsystemet for store rovdyr på internett. Rovdata-appen ble lansert 9. mars i år og gjør det enda enklere for publikum å legge inn observasjoner i systemet.

Du kan laste ned appen gratis fra App Store eller Google Play med en smarttelefon. Snart vil den også være tilgjengelig for operativsystemet Windows.
Vi har samlet alt du trenger å vite for å ta i bruk Rovdata-appen på denne siden.

Gi oss gjerne tilbakemelding på e-post rovdata@rovdata.no.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata