GO

 

Ulvemålet er nådd

I fjor ble det født tre ulvekull i helnorske revir, viser en fersk rapport fra Rovdata. Dermed er Stortingets bestandsmål på tre årlige ulvekull nådd for andre året på rad.

Ulvemålet er nådd
Ulv Foto © Kjartan Trana

– Sporing på snø denne vinteren viser at Aurskogreviret innenfor ulvesonen i Akershus i Hedmark er helnorsk. Her ble det registrert ett ulvekull tidligere i vinter, og det er dermed dokumentert at det er født til sammen tre helnorske ulvekull innenfor forvaltningsområdet for ulv i Norge i fjor, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Fra før i vinter er det bekreftet at det ble født ulvekull i de to helnorske revirene Julussa og Slettås innenfor ulvesonen i fjor.

- Et lite forbehold

Resultatene kommer fram i den foreløpig siste statusrapporten fra kartleggingen av ulv i Skandinavia denne vinteren. Petter Wabakken, prosjektleder ved Høgskolen i Hedmark, må imidlertid ta et lite forbehold om resultatet fra Aurskogreviret.

– Reviret er helnorsk med mindre det i løpet av mars eller april blir funnet DNA fra revirmarkerende dyr fra denne ulvefamilien på svensk side, noe som vi av flere årsaker vurderer som svært lite sannsynlig, forklarer Wabakken.

Tre kull i grenserevir

Siste status fra ulveovervåkingen viser at det i fjor også ble født valpekull i tre av sju revir som er på tvers av riksgrensa mot Sverige.

– Ett av disse valpekullene er født i Norge, i det såkalte Rotna-reviret, mens de to andre etter all sannsynlighet er født i Sverige, sier Wabakken som samtidig kan bekrefte at det ikke er noen indikasjoner på nye kull i 2011 i de fire siste grenseoverskridende revirene.

58 til 61 ulver i Norge

Sporingen på snø så langt i vinter viser at det har vært 58 til 61 ulver innenfor Norges grenser.

– Halvparten av disse, altså 29 til 30 dyr, er så langt kun påvist på norsk side av riksgrensa mot Sverige. Den andre halvparten, altså 29 til 31 dyr, er så langt dokumentert i revir på tvers av riksgrensa, forklarer Kjørstad i Rovdata.

Ulvene er fordelt på fem fylker på Østlandet og tre tilgrensende län i Sverige.

– Fire av ulvene som kun er påvist i Norge ble imidlertid avlivet i januar i år, slik at antall ulver som kun lever innenfor Norges grenser er redusert til 25 til 26 dyr, forteller Kjørstad.

 
Kartet viser utbredelse av fire helnorske ulverevir og sju svensk-norske revir vinteren 2011-2012. De foreløpige revirgrensene er kartlagt ved sporing på snø, DNA-analyser og GPS-posisjoner fra fire radiomerkede ulver i tre grenserevir per 10. mars 2012. Valpekull er påvist i alle revir med grønt.


Kynnahannen mangler

I det helnorske Kynna-reviret etablerte en finsk-russisk hannulv seg og var far til valper født i tre kull i perioden fra 2008 til 2010. Det er så langt ikke påvist nye valpekull i dette reviret i 2011.

– Det har så langt i vinter ikke vært mulig å dokumentere den finsk-russiske hannen. Han ble siste gang påvist ved DNA-analyser av en prøve innsamlet under sporing i reviret 12. januar i fjor, sier Wabakken.

– Den samme tispa er imidlertid påvist i par, men nå med en ny partner av skandinavisk opprinnelse, noe som underbygger at den gamle Kynna-hannen er borte fra reviret, utdyper han.

Resultatene fra overvåkingen av ulv er foreløpige og nye ulvemeldinger, sporing på snø og DNA-analyser av biologiske prøver vil kunne føre til endringer.

Du kan lese hele rapporten fra Høgskolen i Hedmark her:
Ulv i Norge per 10. mars 2012 Foreløpige konklusjoner for vinteren 2011/2012 Rapport 4

Fakta om overvåkingen av ulv:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revirer.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
  • Høgskolen i Hedmark på Evenstad er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for koordinering og kvalitetssikring av bestandsovervåkingen av stasjonære og ynglende ulver i Norge.
  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp streifdyr og de individene som ikke har etablert egne territorier.
  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata