GO

 

Rovdata-appen er lansert!

Nå kan du laste ned vår nye app gratis fra App Store eller Google Play (tidligere Android Market) med din mobiltelefon.

Rovdata-appen er lansert!
Foto av bjørn © Jan Ove Gjershaug

Appen gjør det enda enklere for publikum å dele observasjoner av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv i rapportsystemet for store rovdyr.

– Mange nordmenn har i dag smarttelefoner med GPS, kamera og internettilkobling. Dette er teknologi som vi ønsker å dra nytte av i overvåkingen av rovdyrene i landet, og vi har derfor utviklet en app for mobiltelefoner. Målet er at så mange som mulig tar i bruk appen til å dele observasjoner av de fire store rovdyrene, eller spor og sportegn etter disse, med oss, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

– Last ned Rovdata-appen og ha den klar når du er ute i skog og mark!, er den klare oppfordringen fra Kjørstad.

VIKTIG: ALLE SOM HAR LASTET NED APPEN I TESTPERIODEN OG FRAM TIL NÅ, MÅ SLETTE DENNE VERSJONEN OG LASTE NED APPEN PÅ NYTT FRA GOOGLE PLAY ELLER APP STORE.

Trenger din hjelp

Rovdata har ansvaret for overvåkingen av gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge, og for at bestandstallene for disse artene er best mulig. Så langt er det lagt inn over 1 000 observasjoner i rapportsystemet på internett.

– Ved å legge inn en observasjon på internett eller ved hjelp av den nye appen bidrar du til mer kunnskap om rovdyrene og hvor de lever i landet, og er også med på å styrke nøyaktigheten i bestandstallene for disse artene, sier Kjørstad.

– Bidrag fra publikum er en viktig og avgjørende ressurs for oss i overvåkingen av rovdyrene, legger han til.

Viktige observasjoner

Alle observasjoner som gir informasjon om at det er født unger er spesielt viktig i dagens overvåking, fordi metodene i stor grad er konsentrert om å registrere hvor mange kull med unger som er født hvert år.

– Slike observasjoner er det også viktig å melde inn til Statens naturoppsyn (SNO) per telefon, slik at de kan følge dem opp i felt så fort som mulig, sier Kjørstad.

Vi har opprettet en egen internettside på www.rovdata.no hvor du vil finne alt du trenger for å komme i gang med å bruke Rovdata-appen. Siden finner du her eller ved å trykke på app-ikonet til høyre på forsiden.

Slik tar du i bruk Rovdata-appen:

  • Du må først registrere deg som observatør i Rapportsystemet for store rovdyr. Dette gjør du ved å gå til vår internettside www.rovdata.no, og trykke på kartet til høyre på forsiden. (Du kan også gå direkte til innmeldingsskjemaet her.)
  • Last ned appen gratis fra Google Play (tidligere Android Market) eller App Store. 
  • Bruk brukernavnet og passordet som du fikk da du registrerte deg på nett til å logge inn i appen på din mobiltelefon. 
  • Du er nå logget inn og klar til å legge inn en observasjon: Trykk på Rapportering og start innleggingen! 

Fakta om rapportsystemet for store rovdyr:

  • Alle kan legge inn sine observasjoner av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv, eller spor og andre sportegn etter disse på www.rovdata.no eller ved bruk av Rovdata-appen.
  • Observasjonene i rapportsystemet er tilgjengelig for alle.
  • Du kan blant annet se hvor observasjoner er gjort, av hvilke arter, om det gjelder en synsobservasjon, en observasjon av et sporavtrykk eller annet sportegn, og hvem som har lagt dem inn.
  • Sårbare data blir unntatt fra offentligheten, som for eksempel observasjoner av jervehi.
  • Statens naturoppsyn (SNO) har ansvaret for å følge opp og vurdere observasjoner av rovvilt i Norge.
  • Rovdata leverer overvåkingsdata og bestandstall for gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge til forvaltning, media og publikum.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata