Stadig flere deler observasjoner av rovdyr med Rovdata og nå er rapporteringen blitt enda enklere med ny app for smarttelefoner. Arbeidet med å spille på lag med publikum får ros av fornyingsministeren.
I NRK Kveldsnytt 2.mars ble rapportsystemet for store rovdyr trukket fram av fornyingsminister Rigmor Aasrud som et godt eksempel på et system for stedsbasert innrapportering fra innbyggerne.
Godt fornøyd
– De frivillige er en viktig og avgjørende ressurs for oss, for å vite hvor rovdyrene er og hvor mange de er. Vi er meget godt fornøyde med at vårt rapportsystem ble valgt ut som et eksempel på et godt fungerende system, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.
Rapportsystemet på www.rovdata.no ble lansert 30. november i 2010 og er utviklet i et samarbeid mellom Rovdata og Artsdatabanken. Her kan publikum legge inn observasjoner av de største rovdyrene i landet, eller spor og andre sportegn etter disse.
Ønsker nytenkning
Bakgrunnen for rosen fra statsråden er en ny rapport som viser at langt under halvparten av landets kommuner og kun enkelte statsetater tilbyr stedsbaserte tjenester, altså innrapportering fra et bestemt geografisk sted via web og applikasjoner. Smarttelefoner med GPS og kamera er nye hjelpemidler som kan gjøre innbyggerne til en ressurs.
– Ny teknologi kan gjøre det lettere for innbyggerne å melde fra til forvaltningen. Disse mulighetene bør testes ut, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud.
Det er Lanestedt Consulting som har utført kartleggingen «Stedbasert innrapportering til det offentlige – en kartlegging av omfanget av stedsbasert innrapportering fra publikum til det offentlige». Oppdraget er gitt av Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.
Du kan se nyhetssaken på NRK Kveldsnytt her. (Starter cirka 4.47 ut i sendingen)
Les også pressemeldingen fra FAD her.
Fakta om rapportsystemet for store rovdyr:
- Alle kan legge inn sine observasjoner av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv, eller spor etter disse, på www.rovdata.no.
- Observasjonene er tilgjengelig for alle.
- Du kan blant annet se hvor observasjoner er gjort, av hvilke arter, om det gjelder en synsobservasjon, en observasjon av et sporavtrykk eller annet sportegn, og hvem som har lagt dem inn.
- Sårbare data blir unntatt fra offentligheten, som for eksempel observasjoner av jervehi.
- Statens naturoppsyn (SNO) har ansvaret for å følge opp og vurdere observasjoner av rovvilt i Norge.
- Rovdata leverer overvåkingsdata og bestandstall for gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge til forvaltning, media og publikum.