GO

 

Dovrejerven er felt

Hannjerven «Individ 90», som hadde Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark som sitt rike, ble felt 8. januar i år.

Dovrejerven er felt
De sorte sirklene viser hvor det er funnet DNA-spor etter «Individ 90». Den røde trekanten viser hvor han ble merket i 2005 og det røde krysset viser hvor han ble skutt i år. Kart © Rovdata

Jerven ble skutt i Åmotsdalen i Oppdal kommune av Statens naturoppsyn (SNO), på skadefellingsoppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning (DN).

Stort leveområde

Hannjerven har tidligere blitt omtalt som «Kongen av Dovrefjell» her på www.rovdata.no på grunn av sin tilknytning til Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark.

– «Individ 90» ble fanget opp i ti av elleve år med DNA-overvåking av jerv i Norge og i ni av disse årene ble ekskrement- og hårfunn gjort i tilknytning til nasjonalparken. Hans leveområde var minst 1 200 kvadratkilometer stort og strekte seg over kommunene Sunndal, Oppdal og Lesja, utdyper Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Minst 14 år gammel

Det var først i etterkant av fellingen at det ble funnet ut av at jerven var «Individ 90». Jerven ble sendt til undersøkelse hos Rovdata i Trondheim, og det ble blant annet funnet en microchip i dyret som fortalte hvilken jerv dette var. Chipen ble satt i jerven i 2005 av forskere fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) i forbindelse med et forskningsprosjekt som pågikk på den tiden.

– Undersøkelsene viser at «Individ 90» veide 15,6 kilo og var i middels til god kondisjon da han ble felt. Ved å telle årringene i tennene har det også vært mulig å slå fast at han var minst 14 år gammel, forklarer Frode Holmstrøm i Rovdata.

– Den eldste jerven ute i naturen som overvåkingen kjenner til ble 17 år gammel, så dette var en godt voksen jerv, legger Kjørstad til.

Arvtaker?

Når en voksen jerv med etablert leveområde går ut av bestanden, vil ofte en eller flere andre jerver raskt forsøke å ta over dennes gamle leveområde. 

– Innsamling av ekskrementer og hår i tiden som kommer vil kunne gi svar på om noen tar over «riket på Dovrefjell», sier Kjørstad.

DNA-analyser av biologiske prøver gjør det blant annet mulig å følge de samme jervene over år, og dermed få mer kunnskap om deres leveområder og bruk av areal. «Individ 90» er ett av mange lignende eksempler på individer som er funnet igjen år etter år gjennom overvåkingen.

Fakta om overvåkingen av jerv:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av jerv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Jervebestanden i Norge blir overvåket ved å telle hvor mange valpekull som blir født hvert år og ved å analysere DNA fra innsamlede ekskrementer og hår fra arten.
  • Resultatene blir blant annet brukt til å beregne størrelsen på bestanden og hvordan den utvikler seg over tid.
  • Statens naturoppsyn (SNO) står hovedsakelig for innsamlingen av ekskrementer og hår i felt, og mottar og oversender også prøver som har blitt samlet inn av andre. 
  • SNO kontrollerer også gamle og nye hiplasser på leting etter nye valpekull fra mars og utover våren og sommeren hvert år.
  • Prøvene som er samlet inn i Nord-Norge hvert år blir analysert ved laboratoriet til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim. Prøvene fra resten av landet blir analysert ved Uppsala universitet i Sverige.
  • Analysesvarene fra de to laboratoriene blir sammenstilt og rapportert i en felles rapport fra Rovdata.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata