Det viser den første foreløpige statusrapporten fra de første sporingene av ulv på snø i Norge vinteren 2011-2012.
Sporer tilhørighet
– For å avklare om kullene er født i helnorske revir, må det avgjøres om ulvene som de siste dagene er fulgt på begge sider av Rv 25 i Trysil tilhører Slettåsflokken, og ikke er Varåa-Höljesulver (svenske) med avkom. Det må også avklares om revirgrensene til Aurskogsflokken er begrenset til kun norsk side av riksgrensa, forklarer Morten Kjørstad, leder i Rovdata.
15 til 19 ulver påvist på snø
Kartleggingen av antall ulver i Skandinavia er et mangeårig svensk-norsk samarbeid og gjennomføres hvert år i perioden fra 1. oktober til 28. februar. Foreløpig denne vinteren er det per 8. desember påvist 15 til 19 ulver på sporsnø i Norge. I tillegg er 5 ulver registrert i svensk-norske grenserevir kun ved hjelp av GPS-posisjoner fra deres radiosendere.
– Det vil si at det til sammen er registrert 20 til 24 ulver i Norge så langt under registreringssesongen for ulv, forklarer Petter Wabakken, prosjektleder ved Høgskolen i Hedmark.
Påvist på barmark
I perioden med barmark før vinterens registreringer startet ble det også påvist en familiegruppe med ulvekull i år øst i Akershus fylke, i det såkalte Aurskogsreviret. Dessuten er en radiomerket ulv med et ikke-fungerende GPS-halsband fotografert i Linnekleppen-reviret nå i september.
Disse individene er ikke medregnet i denne statusrapporten da observasjonene er gjort før registreringssesongen startet, men det vil bli gjennomført sporinger i de områdene så snart det blir snø i områdene.
– Nye innmeldinger av observasjoner av ulv, eller spor og sportegn etter disse, og kommende sporinger på snø denne vinteren, vil bidra til å skape en mer fullstendig oversikt over antall ulver i Norge i tiden som kommer, sier Kjørstad i Rovdata.
Les hele rapporten fra Høgskolen i Hedmark her:
Ulv i Norge pr. 8. desember 2011 Foreløpige konklusjoner for vinteren 2011/2012 Rapport 1
Fakta om overvåkingen av ulv i Norge:
- Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange ulver det er i landet er best mulig.
- Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
- Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revirer.
- Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
- Høgskolen i Hedmark på Evenstad er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for koordinering og kvalitetssikring av bestandsovervåkingen av stasjonære og ynglende ulver i Norge.
- Statens naturoppsyn (SNO) følger opp streifdyr og de individene som ikke har etablert egne territorier.
- Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.