GO

 

Skadeskutt ulv var ikke fra Julussa-reviret

Ulven som ble skutt på i Julussdalen i Elverum 15. oktober i år tilhørte ikke Julussa-reviret. Det viser DNA-analyser av hår og blod som ble funnet på stedet.

Skadeskutt ulv var ikke fra Julussa-reviret
Ulv Foto © John Linnell

Prøvene av hår og blod har nå blitt analysert og viser at ulven ikke er kjent for overvåkingen av ulv i Norge fra tidligere.

– DNA-analysene forteller at ulven er ei skandinavisk tispe og at den ikke stammer fra Julussa-reviret, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Skapte usikkerhet

Ulven ble skutt på innenfor forvaltningsområdet for ulv i Norge, og innenfor revirgrensene til det fra før kjente Julussa-paret. Det oppsto derfor usikkerhet og diskusjoner om ulven var et av de voksne dyrene i Julussa-paret, eller om det kunne være født valper i reviret i år og at dette var en av dem. 

Svaret fant man ved å sammenligne analysesvar fra denne ulven med tidligere analysesvar fra paret i Julussa.

– Analysene viser at ingen av dyrene i det kjente Julussa-paret kan være foreldre til det individet som ble skadeskutt, sier Kjørstad.

Ukjent opphav

Det er fortsatt uavklart hvor i Skandinavia dette individet stammer fra. Dette er imidlertid noe som Rovdata regner med å få svar på etter hvert som flere prøver blir samlet inn og analysert den kommende vinteren.

– Det er også gode muligheter for at dette individet blir funnet igjen gjennom overvåkingen, dersom det klarte seg etter skadeskytingen, legger Kjørstad til.

Venter på snøen

Det er foreløpig ikke slått fast om det er født valper i Julussa-reviret i år, men det er gjort funn som tyder på at dette kan ha skjedd. Dette er også noe Rovdata forventer å få svar på så snart snøen legger seg.

– Det aller meste av overvåkingsarbeidet på ulv i Norge blir i dag gjennomført ved sporing på snø. Vi forventer at de nærmeste ukene og månedene vil gi oss flere svar, blant annet på om og hvor det er født valper i Norge og Skandinavia i år, sier Kjørstad.

Fakta om overvåkingen av ulv i Norge:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange ulver det er i landet er best mulig.
  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revirer.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
  • Høgskolen i Hedmark på Evenstad er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for koordinering og kvalitetssikring av bestandsovervåkingen av stasjonære og ynglende ulver i Norge.
  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp streifdyr og de individene som ikke har etablert egne territorier.
  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.
Du kan lese mer om overvåkingen av ulv i Norge her.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata