GO

 

Gjenfant bjørn i Gausdal med DNA-prøver

Hannbjørnen som ble skutt på med hagle i Løten i oktober i fjor var ikke død. DNA-prøver viser at den ble felt i Gausdal i sommer.

Gjenfant bjørn i Gausdal med DNA-prøver
Krysset viser hvor hannbjørnen HE91 ble felt i sommer mens stjernen markerer hvor den ble skutt på i oktober i fjor. Sirklene viser hvor det ble funnet ekskrementer og hår etter bjørnen i 2010. Kart © Rovdata

7. oktober i fjor høst ble en hannbjørn, også kalt individ HE91, skutt på med hagle i Løten kommune i Hedmark. Etter skuddløsningen forsvant bjørnen til skogs og det var usikkerhet rundt hva som ble dens videre skjebne.

Nå har overvåkingen av brunbjørn i Norge funnet igjen individet gjennom DNA-analyser av årets bjørneprøver.

Felt i sommer

DNA-analysene av prøvene viser at hannbjørnen levde til den ble felt i Gausdal i Oppland 5. juni i år.

– Dette viser at DNA-analysene fra overvåkingen av bjørnebestanden i Norge også kan bidra til å gi svar på slike og lignende spørsmål. I dette tilfellet har vi ut fra analysene fått bekreftet at bjørnen klarte seg etter at den ble skutt på, og vekt og kondisjon tyder på at den har greid seg bra, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

 
Hannbjørnen HE91 er aldersbestemt til å ha vært minst to og et halvt år gammel da den ble felt. Kartet viser hvor bjørnen er registrert i år og i fjor. Kart © Rovdata
 

Startet ettersøk

Etter skuddløsningen i oktober i fjor ble det funnet blodspor etter bjørnen og konstatert at den i hvert fall hadde fått hagl i seg. Det ble derfor satt i gang ettersøk for å avklare om bjørnen var skadet eller død.

– Etter å ha sporet bjørnen i seks kilometer i luftlinje konkluderte fellingslaget i Statens naturoppsyn med at bjørnen ikke kunne være alvorlig skadet. Den beveget seg normalt og virket tilsynelatende uskadd, forklarer Lars Gangås, rovviltansvarlig i Statens naturoppsyn (SNO) i Hedmark.

DNA-analysene viser nå at bjørnen klarte seg.

Normalt god kondisjon

Da bjørnen ble felt i Gausdal veide den 132 kilo, var i normalt god kondisjon og er aldersbestemt til å være minst to og et halvt år gammel. Undersøkelser viste også at den hadde hagl i baken.

Lars Gangås i SNO ønsker for ordens skyld å informere om at hagle ikke er et godkjent våpen for jakt på bjørn.

– I dette tilfellet ble bjørnen skutt på under andre omstendigheter enn jakt, forklarer han.

Fakta om overvåkingen av brunbjørn i Norge:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av brunbjørn i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • I 2011 blir det for tredje året på rad gjennomført en innsamling av DNA fra bjørn over hele landet gjennom Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt.
  • Innsamlingen av ekskrementer og hår i felt blir utført av Statens naturoppsyn (SNO), elgjegere, beitebrukere og andre brukere av utmark.
  • Bioforsk Svanhovd i Pasvik analyserer materialet, og resultatene blir rapportert og formidlet av Rovdata og Bioforsk i fellesskap tidlig i april hvert år.
  • DNA-analyser viser at det var minst 166 ulike bjørner innenfor Norges grenser i løpet av 2010.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata