GO

 

Færre ulver i Norge sist vinter

Til tross for en betydelig økning i antall ulver i Skandinavia sist vinter gikk den norske delbestanden litt ned fra vinteren før.

Færre ulver i Norge sist vinter
Ulv Foto © Kjetil Schjølberg

Det viser endelig statusrapport over ulv i Skandinavia vinteren 2010-2011.

Nedgang i norske ulver

Rapporten viser at det i perioden fra 1. oktober 2010 til 28. februar 2011 ble registrert totalt 32 til 34 ulver som kun hadde tilhold på norsk side av grensen, mot 33 til 39 vinteren før. I tillegg levde 22 til 25 ulver både på norsk og svensk side av grensen sist vinter, mot 33 til 37 vinteren før.

– Samlet sett viser disse tallene at det har vært en nedgang i antall ulver som var innenfor Norges grenser, fra mellom 66 og 76 ulver vinteren 2009-2010, til mellom 54 og 59 ulver sist vinter, forklarer Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Skandinavisk vekst

For Skandinavia som helhet er det imidlertid registrert en vekst i bestanden, fra mellom 252 og 291 ulver vinteren 2009-2010 til minst 289 ulver og maksimalt 325 ulver sist vinter.

– Dette er flere ulver enn noen gang siden de felles norsk – svenske registreringene startet i 1978, sier Kjørstad.

Selv om bestanden er rekordhøy, så har den historisk sett vært betydelig større enn den er i dag. Rundt midten av 1800-tallet ble det for eksempel skutt over 200 ulver årlig bare i Norge.

Flere helsvenske ulver

Rapporten viser samtidig at det er betydelige forskjeller i utviklingen mellom de tre delbestandene av ulv som lever i henholdsvis Norge, på tvers av grensen og i Sverige.

– Mens det var en svak nedgang i Norge og en markert nedgang i antall ulver med tilhold på tvers av riksgrensen, var det derimot en økning på hele 25 prosent for den helsvenske bestanden, fra mellom 186 til 215 ulver forrige vinter til mellom 235 til 266 ulver sist vinter, forklarer Petter Wabakken, prosjektleder ved Høgskolen i Hedmark.

– Vi kan derfor konkludere med at den skandinaviske ulvestammen hadde en reell vekst mellom de to vintersesongene, og at veksten har skjedd på svensk side, utdyper han.

Bestandsmålet nådd også i år?

I Norge ble Stortingets bestandsmål fra 2004 om tre årlige ulvekull i helnorske revir innenfor forvaltningsområdet for ulv for første gang nådd i fjor. I år er ett valpekull bekreftet innenfor Akershus fylke, og reviret er foreløpig vurdert til å være helnorsk. I tillegg er det vurdert som sannsynlig at det er født kull i minst to andre helnorske revir i år.

– Den bekreftede ynglingen er i Aurskog-reviret i Akershus, mens de to sannsynlige ynglingene er innenfor Hedmark i revirene Julussa og Slettås, forteller Wabakken.

Sporing på snø og DNA-analyser av ekskrementer, som blir innsamlet fra dyrene i felt, vil gi oss nærmere svar på disse og andre spørsmål i overvåkingen av ulv.

– Rovdata vil fortløpende informere om nye funn underveis i arbeidet, forteller Morten Kjørstad.

Forventer ny rekord i antall skandinaviske ulvekull

Overvåkingen av ulv i Skandinavia har fokus på hvor mange flokker, par og enslige ulver det finnes i Skandinavia, hvor de lever og hvor mange valper som er født.

I tillegg til de tre valpekullene i helnorske revir, ble det i fjor bekreftet født tre kull i grenserevir og 25 kull i helsvenske revir. Altså totalt 31 valpekull i Skandinavia i 2010, og dette var en ny rekord siden de felles norsk-svenske registreringene startet.

– Ut fra en vurdering av antall kjente ulveflokker og par forventer vi en fortsatt vekst i antall kull i Skandinavia, og at det sannsynligvis er født minst 34 kull i 2011, sier Petter Wabakken. Ulven føder valper i siste halvdel av april eller i mai måned hvert år.

Statusrapporten er laget av Høgskolen i Hedmark i samarbeid med Grimsö forskningsstation i Sverige og Vilt- og fiskeriforskningsinstituttet i Finland, på oppdrag fra Rovdata.

Du kan lese rapporten i sin helhet her:
Ulv i Skandinavia - Statusrapport for vinteren 2010-2011



Fakta om overvåkingen av ulv i Norge:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange ulver det er i landet er best mulig.
  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revirer.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
  • Høgskolen i Hedmark på Evenstad er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for koordinering og kvalitetssikring av bestandsovervåkingen av stasjonære og ynglende ulver i Norge.
  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp streifdyr og de individene som ikke har etablert egne territorier.
  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.
Du kan lese mer om overvåkingen av ulv i Norge her.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata