GO

 

Nå kommer vinteren – med sporsnø!

Snø på bakken gjør det enklere å oppdage hvor rovdyrene har gått. Du kan enkelt dele dine observasjoner av spor etter våre største rovdyr på www.rovdata.no.

Nå kommer vinteren – med sporsnø!
Gaupespor Foto © Bjørn Pettersen/Statens naturoppsyn

Vinteren er i anmarsj og snøen, som har begynt å legge seg over landet vårt, gjør det lettere å oppdage spor etter rovdyrene i naturen vår.
www.rovdata.no har vi opprettet et eget rapportsystem hvor du kan melde inn dine observasjoner av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv, eller spor og andre sportegn etter disse, som du gjør på din tur i skog og mark.

Trenger DIN hjelp

– Hvis du ser spor etter disse artene, så håper vi at du vil dele observasjonen med oss gjennom vårt rapportsystem. Din observasjon vil bidra til mer kunnskap om de fire store rovdyrene og hvor de lever i landet, og kan også bidra til å styrke nøyaktigheten i bestandstallene for disse artene, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Alle observasjoner som gir informasjon om at det er født unger er viktig i dagens overvåking, fordi metodene i stor grad er konsentrert om å registrere hvor mange kull med unger som er født hvert år.

– Slike observasjoner er det også viktig å melde inn til Statens naturoppsyn (SNO) per telefon, slik at de kan følge dem opp i felt så fort som mulig, legger Kjørstad til.

God årstid for sporing

De fleste observasjonene av de fire store rovdyrene, eller spor og sportegn etter disse, blir gjort om vinteren.

– Det er naturlig at det blir gjort mange flere observasjoner på denne årstiden enn i barmarkssesongen på våren, sommeren og høsten. På vinteren foregår det i tillegg jakt på de fleste av de fire artene, og i den forbindelse blir det gjort mange observasjoner som kan legges inn i systemet, forteller Kjørstad.

Ønsker flere innmeldinger

Rapportsystemet på www.rovdata.no ble lansert 30. november i fjor. Systemet er utviklet i et samarbeid mellom Rovdata og Artsdatabanken.

– Målet er at stadig flere vil legge inn observasjoner i systemet. Så langt er det lagt inn 676 ulike observasjoner, og de aller fleste er gjort i vintermånedene på sporsnø. Vi håper derfor på mange flere observasjoner nå som vinteren er like om hjørnet, sier Kjørstad.

I rapportsystemet er det også mulig å legge inn egne foto som er tatt i tilknytning til observasjonen. Dette kan være foto av selve dyret, av sporavtrykk eller av ekskrementer og lignende. Bildene kan alle se og fotoarkivet er allerede blitt en god kunnskapsbase som kan hjelpe publikum til for eksempel å bestemme sporavtrykk av et dyr til riktig art.

I dag er det foto av alle de fire artene i arkivet, og det er gaupe som er fotografert flest ganger.


Fakta om rapportsystemet:

  • Alle kan legge inn sine observasjoner av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv, eller spor etter disse, på www.rovdata.no.
  • Observasjonene er tilgjengelig for alle.
  • Du kan blant annet se hvor observasjoner er gjort, av hvilke arter, om det gjelder en synsobservasjon, en observasjon av et sporavtrykk eller annet sportegn, og hvem som har lagt dem inn.
  • Sårbare data blir unntatt fra offentligheten, som for eksempel observasjoner av jervehi.
  • Statens naturoppsyn (SNO) har ansvaret for å følge opp og vurdere observasjoner av rovvilt i Norge.
  • Rovdata leverer overvåkingsdata og bestandstall for gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge til forvaltning, media og publikum.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata