GO

 

Ulvevalper påvist

En ulveflokk med flere valper ble fredag sett øst for Glomma i Akershus, bare en drøy halvtimes kjøretur fra Oslo. Sporing til vinteren vil avgjøre om valpekullet er helnorsk.

Ulvevalper påvist
En voksen ulv og en valp ble fotografert fredag ettermiddag øst for Glomma i Akershus fylke. Foto © Ole Kristian Sauge

Fredag ettermiddag 30. september ble en ulveflokk på fem til seks individer observert mens de krysset RV170 øst for Fetsund i Aurskog-Høland kommune i Akershus fylke.

Bekrefter nytt kull

To av ulvene ble fotografert da de passerte riksvei RV170. De ble fanget på kamera av rovviltkontakt i Ole Kristian Sauge i Statens naturoppsyn (SNO) mens de trosset fredagstrafikken.

– Bildet viser en ulvevalp, og med utgangspunkt i bildet og flere observasjoner kan vi med sikkerhet si at det er født et valpekull i 2011, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Observert nær Oslo

Ulvene ble observert øst for Glomma innenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv i Norge.

– For en ulveflokk er det ikke mulig å slå seg ned stort nærmere Oslo, uten å etablere seg i Øst- eller Nordmarka, sier Petter Wabakken, prosjektleder ved Høgskolen i Hedmark.

Helnorsk eller norsk-svensk?

Foreløpig er det for tidlig å si om ulveflokken kun holder til i Norge og at vi dermed har å gjøre med et helnorsk ulvekull.

– Om ulveflokken kun holder til på norsk areal eller om reviret er grenseoverskridende vil bli kartlagt ved sporing på snø til vinteren, forteller Wabakken.

I vinter hadde et nyetablert revirmarkerende par, også kalt Mangen, tilhold i dette området.

– Om dette er foreldrene til valpene vil bli forsøkt kartlagt med DNA-analyser av ekskrementer som blir innsamlet fra dyrene i felt, forteller Kjørstad.

Svar til vinteren

Kjørstad venter på svar fra overvåkingsarbeidet kommende vinter.

– Vinteren nærmer seg, og snøen vil gi oss svar som vi trenger i overvåkingen av ulv. Blant annet vil sporinger avsløre om det er født ulvevalper andre steder i Norge i år, og Rovdata vil fortløpende informere om nye funn underveis i overvåkingen, sier han.

Stortinget har vedtatt en målsetting om at det skal fødes tre ulvekull innenfor forvaltningsområdet for ulv i Norge hvert år. Dette målet ble for første gang nådd i fjor.

Her kan du lese foreløpig siste statusrapport på ulv av 15 juni 2011:
Ulv i Skandinavia vinteren 2010-2011 Foreløpig statusrapport

Endelig statusrapport for ulv i Skandinavia vinteren 2010-2011 kommer 1. november i år.

Fakta om overvåkingen av ulv i Norge:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange ulver det er i landet er best mulig.
  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revirer.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
  • Høgskolen i Hedmark på Evenstad er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for koordinering og kvalitetssikring av bestandsovervåkingen av stasjonære ulver i Norge.
  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp de individene som ikke har etablert egne territorier.
  • Det genetiske materialet, som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

Du kan lese mer om overvåkingen av ulv i Norge her.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata