GO

 

Tannløs bamse var minst 22 år

Hannbjørnen som ble felt i Gaundalen i Snåsa 13. juli i år var minst 22 år gammel, viser undersøkelser gjennomført av Rovdata.

Tannløs bamse var minst 22 år
Foto © Steinar Gaundal

Hannbjørnen bar preg av å være gammel fordi den hadde svært stor tannslitasje. Rovdata har slått fast individets alder ved å telle årringene i en tann gjennom et mikroskop.

– Ut fra et tannsnitt kan vi si at hannbjørnen var minst 22 år gammel, forklarer Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

– Den hittil eldste bjørnen som er undersøkt på vårt laboratorie var en hannbjørn på 28 år, som ble felt i Lierne i Nord-Trøndelag i 1987, legger han til.

Gammel kjenning

Rovdata har under undersøkelsene av hannbjørnen felt i Gaundalen også funnet en tatovert tallkode på innsiden av overleppen. Dette er en form for merking som rutinemessig blir gjennomført ved håndtering av bjørner i forskningssammenheng.

– Ut fra dette merket vet vi nå at den 206 kilo tunge hannbjørnen var en gammel kjenning, også kalt NT25, sier Kjørstad.

NT25 ble merket av forskere fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) 17. april i 1993, i forbindelse med et forskningsprosjekt som pågikk på bjørn i Nord-Trøndelag på den tiden. Den veide da 150 kilo.

Gjenfunnet flere ganger

I etterkant av merkingen har NT25 dukket opp flere ganger. Overvåkingen av brunbjørn i Norge er hovedsakelig rettet mot å samle inn ekskrementer og hår fra bjørn i felt. Gjennom å analysere DNA fra prøvene får vi blant annet tall på hvor mange forskjellige individer som er registrert i ulike områder av landet, og metoden gjør det også mulig å følge de samme individene fra år til år.

– NT25 ble fanget opp innsamlingene både i 2006, 2009 og 2010, altså i alle år med innsamling av ekskrementer og hår fra bjørn i Nord-Trøndelag, bortsett fra i 2008, forteller Kjørstad.

DNA-sporene fra bjørnen er funnet i det samme geografiske området, og gir også et visst inntrykk av størrelsen på leveområdet til bjørnen.

(Saken fortsetter under kartet)

 

På kartet kan du se hvor hannbjørnen NT25 har lagt igjen DNA-spor som har blitt fanget opp av overvåkingen. Firkanten viser hvor bjørnen ble merket i 1993 og krysset viser hvor den ble felt i sommer. Kart © Rovdata

Landsdekkende innsamling av DNA

I år blir det for tredje året på rad samlet inn ekskrementer og hår fra brunbjørn over hele landet.

– Metoden gir oss mer kunnskap om hvor det er bjørn i Norge og hvor mange det er for hvert år som innsamlingene og analysene gjennomføres. Metoden har vist seg å være meget godt egnet til overvåking av brunbjørn i Norge, sier Kjørstad.

Bioforsk Svanhovd analyserer materialet som blir samlet inn, og resultatene fra årets innsamling blir rapportert av Rovdata og Bioforsk i felleskap tidlig i april neste år.


Fakta om overvåkingen av brunbjørn i Norge:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av brunbjørn i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • I 2011 blir det for tredje året på rad gjennomført en innsamling av DNA fra bjørn over hele landet gjennom Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt.
  • Innsamlingen av ekskrementer og hår i felt blir utført av Statens naturoppsyn (SNO), elgjegere, beitebrukere og andre brukere av utmark.
  • Bioforsk Svanhovd i Pasvik analyserer materialet, og resultatene blir rapportert og formidlet av Rovdata og Bioforsk i fellesskap tidlig i april hvert år.
  • DNA-analyser viser at det var minst 166 ulike bjørner innenfor Norges grenser i løpet av 2010.
Se resultater fra tidligere års DNA-analyser i Rovbasen.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata