GO

 

Del dine observasjoner av store rovdyr

Rovdata oppfordrer alle til å registrere sine observasjoner av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv, eller spor og sportegn etter disse, på www.rovdata.no

Del dine observasjoner av store rovdyr
Foto: Skjermdump

Rovdata lanserte 30. november i fjor et rapportsystem for store rovdyr på internett, og målsettingen er at flest mulig legger inn deres observasjoner i systemet. Systemet er utviklet i et samarbeid mellom Rovdata og Artsdatabanken.

– Publikumsløsningen har vært i drift i åtte måneder nå, og så langt er det lagt inn nesten 650 ulike observasjoner av de fire største rovdyrene vi har i landet. Vi er godt fornøyde med antallet innmeldte observasjoner, med tanke på at systemet er forholdsvis nytt og foreløpig ikke er så godt kjent blant publikum. Målet er at stadig flere vil legge inn observasjoner i tiden framover, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Viktige bidrag til overvåkingen

Observasjonene som blir lagt inn i systemet kan bidra til å gi mer kunnskap om de fire store rovdyrene og hvor de er i landet. Noen av observasjonene bidrar også til å styrke nøyaktigheten i bestandstallene for disse artene, som Rovdata har ansvaret for å utarbeide.

– Alle observasjoner som gir informasjon om at det er født valper er viktig informasjon i dagens overvåking, fordi metodene i stor grad er konsentrert mot å registrere hvor mange kull med valper som er født hvert år, sier Kjørstad.

Slike observasjoner er også viktig å melde inn til Statens naturoppsyn (SNO) per telefon, slik at de kan følge dem opp i felt så fort som mulig.

Flest observasjoner om vinteren

De fleste observasjonene av de fire store rovdyrene, eller spor og sportegn etter dem, blir gjort om vinteren, og foreløpig er det blitt rapportert inn desidert flest sportegn etter gaupe. Over 450 av de nesten 650 observasjonene i rapportsystemet er knyttet til gaupe.

– Det er naturlig at det blir gjort mange flere observasjoner på vinteren enn i barmarkssesongen på våren, sommeren og høsten. På vinteren kan spor i snøen avsløre hvor dyr har gått, hvilken art det er og hva individet har foretatt seg. I tillegg foregår jakten på de fleste av de fire artene på vinteren, og mye av observasjonene i systemet er gjort i forbindelse med jakt, sier Kjørstad.

– At det gjøres flest observasjoner knyttet til gaupe er også naturlig. Gaupe er den arten vi har flest av i Norge av de fire store rovdyrene. Den lever over det meste av landet, og den kan bevege seg i områder nær bebyggelse og med menneskelig aktivitet, forklarer han.

Over 300 bilder

I publikumsløsningen er det også mulig å legge inn egne foto som er tatt i tilknytning til observasjonen som har blitt lagt inn. Dette kan være foto av sporavtrykk, av selve dyret eller av ekskrementer og lignende.

– Per i dag er det lagt inn over 300 ulike bilder i rapportsystemet. Disse bildene er åpne for alle å se, og fotoarkivet er allerede blitt en god kunnskapsbase som kan hjelpe publikum til for eksempel å bestemme sporavtrykk av et dyr til riktig art. Det er også lagt inn en god del bilder av artene. De aller fleste er tatt av gaupe, men det er også foto av alle de andre tre artene i arkivet, forteller Kjørstad.

Økt bruk av viltkamera

Flertallet av bildene som er lagt inn i rapportsystemet er tatt med såkalte viltkamera. Disse kameraene er blitt mer og mer vanlige å bruke for folk flest i de senere år.

– Vårt system kan fungere som et samlings- og lagringssted for alle ulike typer av foto av artene. Vi synes det er flott hvis systemet blir benyttet til dette, slik at alle kan få en mulighet til å se bilder av arter som tross alt de færreste av oss opplever å se ute i naturen, sier Kjørstad.

Åpent for alle

Alle som vil kan legge inn deres observasjoner i systemet, og kan også se på observasjonene som andre har lagt inn. For å kunne legge inn egne observasjoner må man registrere seg som observatør. Det kreves imidlertid ingen registrering for å se på andres observasjoner.

– Med noen få unntak er alle observasjonene i systemet åpne for alle. Ett av unntakene er jervehi, som er sårbar informasjon og som derfor må skjermes fra offentligheten, sier Kjørstad.

Fakta om rapportsystemet:

  • Alle kan legge inn sine observasjoner av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv, eller spor etter disse, på www.rovdata.no.
  • Observasjonene er tilgjengelig for alle.
  • Sårbare data blir unntatt fra offentligheten, som for eksempel observasjoner av jervehi.
  • I publikumsløsningen kan du blant annet se hvor observasjoner er gjort, av hvilke arter, om det gjelder en synsobservasjon eller spor og hvem som har lagt dem inn.
  • Statens naturoppsyn (SNO) har ansvaret for å følge opp og vurdere observasjoner av rovvilt i Norge.
  • Rovdata leverer overvåkingsdata og bestandstall for gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge til forvaltning, media og publikum.

Kontaktperson:

 

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata