GO

 

Flere ulver i Skandinavia

Ulvebestanden i Skandinavia har vokst, og sist vinter ble det registrert flere ulver enn noen gang siden de felles norsk – svenske registreringene startet i 1978.

Flere ulver i Skandinavia
Ulv Foto © Svein Wik

Det viser en fersk rapport som Høgskolen i Hedmark har laget i samarbeid med Viltskadecenter i Sverige, på oppdrag fra Rovdata.

Rapporten gir en foreløpig status for ulv i Skandinavia vinteren 2010-2011.

Svensk vekst

Sist vinter ble det registrert mellom 286 og 335 ulver i Skandinavia, mot 252 og 291 ulver vinteren 2009-2010, og dette er det høyeste antallet som har blitt registrert i nyere tid.

– Veksten fra i fjor til i år har skjedd i Sverige, hvor antallet ulver steg fra mellom 144 og 154 ulver vinteren 2009-2010 til mellom 188 og 207 ulver sist vinter. Det tilsvarer en bestandsvekst på over 30 prosent, forklarer Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Han poengterer imidlertid at selv om bestanden er rekordhøy, så har den historisk sett vært betydelig større enn den er i dag. Rundt midten av 1800-tallet ble det for eksempel skutt over 200 ulver årlig bare i Norge.

Norsk nedgang

I Norge var det en mindre nedgang i ulvebestanden fra forrige vinter til sist vinter. Vinteren 2009-2010 ble det registrert mellom 31 og 37 ulver som kun hadde tilhold i Norge, mot 33 til 35 vinteren 2010-2011. Antallet ulver som lever på tvers av riksgrensen er redusert fra mellom 33 og 37 til 22 eller 23.

– Samlet sett betyr disse tallene at det var færre ulv innenfor Norges grenser sist vinter enn i fjor. Nedgangen var fra mellom 64 og 74 ulver til mellom 55 og 58 ulver, forklarer Kjørstad.

Over 40 ulver døde

I vinterperioden fra oktober 2010 til april 2011 ble det registrert 42 døde ulver i Skandinavia. Åtte av disse i Norge, hvorav fem ble skutt og tre ble påkjørt.

– Det betyr at netto antall ulv i Skandinavia er mellom 244 og 293 når de døde individene er trukket fra, forklarer Petter Wabakken, prosjektleder ved Høgskolen i Hedmark.

– Dette tallet er før ulvevalper ble født i år, noe som innebærer at det akkurat nå er mange flere ulver i Skandinavia enn det var i vinter, legger han til.

Forventer 40 nye valpekull

Ut fra en vurdering av kjente ulveflokker og par er det forventet at det er født mellom 34 og 40 kull med ulvevalper i Skandinavia i år. Ulven føder valper i siste halvdel av april eller i mai måned hvert år.

– I fjor ble det født 31 valpekull i Skandinavia. Det forventes altså at det er født flere kull i år, forteller Kjørstad.

Hvor mange kull med valper som er født i år vil bli kartlagt i snøsporingsperioden til vinteren.

Ingen helnorske kull så langt

I fjor ble det født tre valpekull i helnorske revir, tre kull i grenserevir og 25 kull i helsvenske revir. I helnorske ulverevir innenfor området med mål om yngling er det med bakgrunn i vinterens sporinger forventet at 2 eller 3 valpekull er født i år.

– Foreløpig er det ingen indikasjoner på at det er født valper i disse revirene, men det er påvist at det er født valper i år i Rotnareviret, som er et grenserevir, sier Wabakken.

En endelig statusrapport for ulv i Skandinavia skal leveres 1. november i år.

Les hele rapporten fra Høgskolen i Hedmark og Viltskadecenter her:
Ulv i Skandinavia vinteren 2010-2011 Foreløpig statusrapport

 

Fakta om overvåkingen av ulv i Norge:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange ulver det er i landet er best mulig.
  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revirer.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
  • Høgskolen i Hedmark på Evenstad er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for koordinering og kvalitetssikring av bestandsovervåkingen av stasjonære ulver i Norge.
  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp de individene som ikke har etablert egne territorier.
  • Det genetiske materialet, som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

Du kan lese mer om overvåkingen av ulv i Norge her.

Kontaktpersoner:

 

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata