GO

 

Så mange store rovdyr har vi

Ulvebestanden har vokst, mens bjørnebestanden er stabil. I fjor ble det registrert rekordmange jervekull og gaupebestanden er i nedgang. Her får du siste status for de fire største rovdyrene i Norge.

Så mange store rovdyr har vi
Foto av ulv, jerv og bjørn © Svein Wik. Foto av gaupe © Petter Kaald/Statens naturoppsyn.

Rovdata har i disse dager overlevert en oversikt over hvor mange ungekull av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv som ble registrert i Norge i fjor til Direktoratet for naturforvaltning (DN).

Rovdata har ansvaret for overvåkingen av disse artene, samt kongeørn, i Norge og for at oversikten over bestandene er best mulig.

I rapporten gjør Rovdata opp status for overvåkingen av artene i Norge gjennom Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt.

Tre ulvekull ble født

Den foreløpig siste statusrapporten for ulv i Norge fra Høgskolen i Hedmark, som kom 15. april i år, slår fast at det ble født tre valpekull i helnorske revirer innenfor yngleområdet for ulv i fjor.

Sporing på snø fra oktober til april vinteren 2009/2010, samt resultater fra DNA-analyser, viser at det var mellom 33 og 39 ulver her i landet i denne perioden, mot 25 til 26 vinteren før.

Vinteren 2009/2010 ble det også registrert flere ulver i grenserevirene, som dekker områder både på norsk og svensk side av riksgrensen. Her ble det påvist mellom 33 og 37 ulv, fordelt på sju slike grenserevir. I grenserevirene ble det påvist fire nye valpekull i løpet av året.

De endelige resultatene fra årets sporing (vinteren 2010/2011) kommer 1. november i år.

Stabil bjørnebestand

Overvåkingen av brunbjørn fokuserer på hvor mange kull med bjørnunger som blir født hvert år. Beregningene viser at det i fjor mest sannsynlig ble født seks bjørnekull i Norge.

Ved hjelp av DNA-analyser av innsamlede ekskrementer og hår ble det slått fast at det i fjor var minst 166 ulike bjørner innenfor landets grenser i løpet av året, hvorav 53 hunnbjørner og 113 hannbjørner. Dette er omtrent like mange som i 2009.

Rekordmange jervekull

Jervebestanden i Norge blir overvåket ved å kontrollere hi og registrere hvor mange valpekull som er født hvert år. Det blir også gjennomført analyser av DNA fra innsamlede ekskrementer og hår fra jerv fra hele landet.

Hitellingene viser at det kom minst 66 nye valpekull til verden i fjor, og så mange har det aldri før blitt registrert i Norge. Ut fra antallet valpekull er det beregnet at det var 362 voksne jerv i landet i fjor, pluss-minus 40 dyr.

DNA - analysene av prøvene, som ble samlet inn vinteren 2009/2010, er tilgjengelige i Rovbasen. Rovdata vil også utarbeide en rapport basert på dette innsamlede materialet, som forventes å være klar i løpet av første halvdel av juni. I rapporten vil Rovdata blant annet beregne størrelsen på populasjonen ut fra analyseresultatene.

Analysene av DNA-prøver fra vinteren 2010/2011 vil være ferdige og tilgjengelige i Rovbasen før jul i år.

Nedgang i gaupebestanden

Gaupebestanden blir hovedsakelig overvåket ved å registrere antall familiegrupper hvert år, som består av mordyr i følge med en eller flere årsunger. Ut fra alle bekreftede observasjoner blir det beregnet hvor mange familiegrupper som lever i Norge det enkelte år før jakta starter. Antallet individer i bestanden blir beregnet ut fra hvor mange familiegrupper det er.

Før kvotejakta i 2011 var det registrert mellom 70 og 74 gaupefamilier i landet, og dette tilsvarer mellom 413 og 436 individer. På samme tid i fjor ble bestanden beregnet til å være mellom 441 og 470 dyr i Norge, med grunnlag i 75 til 80 registrerte familiegrupper.

www.rovdata.no kan du lese om artenes biologi, få oppdatert bestandsstatus og lese mer om overvåkingsmetoder.

Resultater av DNA-analyser av biologisk materiale fra artene er tilgjengelig i Rovbasen.

Les hele brevet fra Rovdata til Direktoratet for naturforvaltning:
Bestandsstatus for gaupe, jerv, ulv og bjørn fra det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata