GO

 

Oppgang i bjørnebestanden

Etter mange år med nedgang ble det i fjor registrert ti prosent flere bjørner i Norge, sammenlignet med året før. Størst økning er det i antall hunnbjørner.

Oppgang i bjørnebestanden
Bjørn fotografert i Finland. Foto: Alexander Kopatz

I fjor ble det registrert til sammen 138 ulike brunbjørner i landet i den tiende nasjonale innsamling av bjørneprøver. Det var 63 hunnbjørner og 75 hannbjørner, viser en rapport fra NIBIO Svanhovd og Rovdata.  Det gir en oppgang på 13 individer (10 prosent), sammenlignet med 125 registrerte individer i 2017.

– Mens andelen hannbjørner har gått jevnt nedover siden starten av den landsomfattende overvåkingen i 2009, ser vi at andelen hunnbjørner har økt jevnt i samme periode, og det nærmer seg nå en jevn kjønnsfordeling. Økningen i antall registrerte hunnbjørner har skjedd i grenseområdene mot våre naboland. Hunnbjørner er viktig for reproduksjon og vekst i bestanden over tid, forklarer Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

Flest bjørner i Finnmark

Til sammen ble det i fjor analysert 984 innleverte prøver, hvorav 720 ekskrementprøver og 252 hårprøver, i tillegg til 12 vevsprøver fra døde prøver. 521 prøver (53 prosent) var positive for brunbjørn DNA.

–  Som tidligere år er bjørnebestanden konsentrert i grenseområdene mot Sverige, Finland og Russland, og det ble påvist flest bjørner i fylkene Finnmark (49), Hedmark (44) og Trøndelag (32), forteller Kindberg.

Under bestandsmålet

Ut fra antall påviste hunnbjørner blir det beregnet hvor mange bjørnekull som er født inn i bestanden. Beregningene fra Rovdata viser at det ble født åtte bjørnekull (7,7) i landet i 2018. Det er under det nasjonale bestandsmålet på 13 årlige bjørnekull. Det er likevel en oppgang på ett kull fra i 2017 (6,9).

– De fleste rovviltregionene i landet var under bestandsmålet i 2018, bortsett fra rovviltregion 5 (Hedmark) som i fjor og året før var over bestandsmålet, forklarer Kindberg. 

Nedgang i antall gjenfunn

Av de 138 bjørnene som ble registrert i fjor var 87 individer (63 prosent) også påvist med DNA-analyse i Norge, Sverige, Finland eller Russland tidligere. Det er en nedgang på ni prosent sammenlignet med 2017 (74 prosent).

– Totalt er det 51 individer i 2018 som ikke er kjent fra før, hverken i Norge eller et av våre naboland. Dette er en økning i forhold til 2017. De nye individene som ikke er fanget opp tidligere har enten vandret inn i landet etter forrige registrering, har ikke blitt registrert, eller er unger født inn i bestanden, forteller Snorre Hagen, leder hos NIBIO Svanhovd.

Les hele rapporten her:

NINA-rapport 1658. Populasjonsovervåking av brunbjørn. DNA-analyse av prøver innsamlet i Norge i 2018

Du finner resultater fra alle analyserte bjørneprøver i Rovbase

Fakta om overvåkingen av brunbjørn i Norge:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av brunbjørn i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
  • I 2018 er det for tiende året på rad gjennomført en innsamling av DNA fra bjørn over hele landet.
  • Formålet er å registrere hvor mange brunbjørn det er i landet, fordelingen i kjønn mellom dem, og å beregne hvor mange kull med bjørnunger som blir født hvert år.
  • Innsamlingen av ekskrementer og hår i felt blir utført av Statens naturoppsyn (SNO), elgjegere, beitebrukere og andre brukere av utmark. Det blir også tatt vevsprøver for DNA-analyse fra alle døde bjørner i løpet av året.
  • NIBIO Svanhovd analyserer materialet, og resultatene blir rapportert og formidlet av Rovdata rundt 1. april hvert år.
  • DNA-analyser viser at det var minst 138 ulike bjørner innenfor Norges grenser i løpet av 2018.
  • De fleste bjørnene lever nær riksgrensene mot øst, og tilbringer trolig deler av året i våre naboland.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata